Thursday, April 5, 2018

Toila valla noorte oma volikogu


Tuleb välja, et juba möödunud aasta novembrist on Toila valla noored koos käinud ja vaikselt oma volikogu plaane pidanud. Kui kaugel sellega asjad on ja millal esimene noortevolikogu istung toimub, seda uurisin Voka Avatud Noortekeskuse noorsootöötaja Elisabeth Purga käest.

„Jah, alates novembrist 2017 tegutseb uues Toila vallas noorte aktiivgrupp, mida hetkel ise küll omavahel juba noortevolikoguks kutsume, aga ametlikult me selle vormistamiseni pole jõudnud.
Kohaliku omavalitsuse noortevolikogu on valla- või linnavolikogu juures tegutsev nõuandev kogu, mille liikmed on noored. Noortevolikogu eesmärk on analüüsida valla või linna pädevusse kuuluvaid noorteküsimusi ning teha nende kohta ettepanekuid valla- või linnavolikogule ja -valitsusele. 

Noortevolikogu liikmeks võivad olla noored vanuses 12–26, kelle elukoht on registreeritud või õpib konkreetse omavalitsuse haldusüksuse territooriumil. Noortevolikogusse saavad kuuluda nii õpilasesinduste ja noorteühingute esindajad kui ka organiseerumata noored (noored, kes ei kuulu noorteorganisatsiooni või -gruppi). Noortevolikogu liikmete valimisel peab lähtuma demokraatlikkuse põhimõtetest. 
Noortevolikogu tagab noortele võimaluse rääkida kaasa otsuste tegemisel, mis puudutavad noorte elu; omada võrdseid võimalusi täiskasvanutega; saada heaks kodanikuks; aktiivsemalt osaleda ühiskonnas ja ühiskondlikus elus ja tutvuda demokraatia põhimõtetega. Kindlasti aitab noorena noortevolikogus kaasa löömine tugevdada sidet kodukohaga ning selle tõttu, et oled saanud kunagi oma kodukoha heaolusse panustada, on ka sinna jäämine või kunagi tagasi pöördumine tõenäolisem. 

Esimese suurema üritusena on meie valla (loodaval) noortevolikogul plaanis korraldada “noored ja otsustajad” stiilis kohtumine – 11. mail on kõigil Toila valla noortel võimalus koguneda Voka rahvamajja, et seal koos otsustajatega arutada noori puudutavate teemade üle. 
Kavas on kolm paneeldiskussiooni, mille teemad on meie valla noored ise eelnevalt välja käinud küsitluses, mille noortevolikogu läbi viis. Nendeks teemadeks on - haridus, vabaaja veetmise võimalused ning noorte hääl uues vallas. Igas paneelis osalevad oma ala spetsialistid ning noorte esindajad, peale paneeli lõppu on võimalus kõigil saalis viibijatel küsimusi esitada. Selline sündmus on parim võimalus noortele kaasa rääkimiseks ning kindlasti saab sellel üritusel vastuse nii mõnigi küsimus, mis noortel hetkel peas kummitab."


Nii et kohtumiseni juba 11. mail kell 10.00 Voka Rahvamajas.

Lea Rand



No comments:

Post a Comment