Tuesday, November 7, 2017

Kes minevikku ei mäleta, elab tulevikuta

Toila Gümnaasiumi koolimuuseum on avatud. Lindi lõikasid läbi gümnaasiumi direktor Signe Ilmjärv ja muuseumi taastaja Laine Kreegimets. Foto: Maire Aul

Kes minevikku ei mäleta, elab tulevikuta... Kas just see, aga vajadus koguda ja talletada asju minevikust viis lõpuks selleni, et kooli kodulootoast sai koolimuuseum.

Remontide ja uuenduste käigus vanas majas pidi muuseum kolima ühest ruumist teise kuni leidis kuulsusetu lõpu pööningul pappkastides. Jahedus ja niiskus kippusid asju rikkuma. Lõpuks tuldi siiski selle peale, et ajalugu on vaja talletada.

Direktor Riho Briveli palvel sai allesjäänud asjad üle vaadatud ja sorteeritud ning direktor Signe Ilmjärvega kokku lepitud, et kooli 60. sünnipäevaks avatakse muuseum huvilistele. Selle tarvis remonditi kunagine sõjanduse klass ning märtsis algas töö museaalidega.

Täiendatud sai vilistlaste fotokogu, uuendatud kõik tekstid, koostatud erinevad kaustad jpm, et kõik allesolev oleks kergesti leitav. Juurde sai otsitud koolis kasutusel olnud tehnika, mis omal ajal oli väga kaasaegne, aga mille otstarvet tänane õpilane ei oska isegi ära arvata! Pool aastat tööd ja “tunneli lõpus” hakkas paistma ka valgus!

11. oktoober oli see pidulik päev, kui lõikasime läbi lindi ja õpetajad, esimesed külastajad, võisid kõige tehtuga tutvuda. Nüüdseks on muuseumis käinud kõik klassid ja ka paljud vilistlased ja külalised, kes olid kohal kooli sünnipäeval.
Tahame tänada meie vilistlasi, kellelt fotosid laenasime ja kelle abiga fakte täpsustasime. Täname õpetajaid, kes aitasid kollektsiooni täiendada ning Mait Põdrat ja Jaan Valget, kelle abita poleks meil materjale kuhugi välja panna olnud.
Töö oli põnev ja uued ideed juba idanevad!

Laine Kreegimets

Toila Gümnaasiumi
koolimuuseumi taastaja



No comments:

Post a Comment