Monday, April 3, 2017

Kevadkuud Naksitallides

Alles see oli, kui kummikuteta lasteaiaõuele tulemiseks pidi väravat valima, sest lumesulamisvesi laiutas peavärava ees minibasseinina. Koostöös valla spetsialistidega Hannese ja Piretiga otsime lahendusi ka majandusvärava esise tee ja värava vastas oleva ala korrastamiseks. Ja juba on vabatahtlikke, kes lahkelt nõu ja jõuga appi tulemas.
Tänaseks on õueteed kuivad. Muruplatsid vajavad veel tahenemist. Tänu Kalmer Markovile on õuealal ootamas metsamaterjal, millest lasteaiaonu Villemil on kavas männiku alla erinevaid pisi-atraktsioone valmistada. Lapsed on ootamisest kärsitud, et juba rattale saada.
Lasteaia akendel on näha lilleseemne tõusmeid ja hernetaimi. Nimelt osalevad Naksitrallide lasterühmad Räpina Aianduskooli taimeprojektis “Sõprusetera”. Projekti eesmärgiks on kasvatada, hooldada ja vaadelda kahe aedherne sordi taimi, võrrelda nende kasvu ja saada vilju. Tulemused märgitakse üles ja antakse koolile tagasisidet herneste kasvamisest. Lisaks on ootamas ees iganädalased viktoriiniküsimused, mitmed konkursid ja võistlused. Räpina Aianduskooli õpilased ja juhendajad teevad katse kaasa, jagavad õpetusi, soovitusi, meeldetuletusi ja annavad nõu tekkivate küsimuste korral. Nõnda saadakse teadmisi protsessist herneterast saagini.
Õpetajad on saanud täiendavalt õues õppimise metoodikat ja loodusmeeskonna eestvedamisel tõotab aprillikuu põnev tulla. Trallide rühma tegusa vanaisa Juhani eestvedamisel käidi retkel, mis andis teadmisi kodukandi paisjärve ümbruse linnuliikidest ning pakkus maastikul liikudes põnevaid väljakutseid.
Voka lasteaia Teeme ära! koristustalgud on registreeritud reedeks, 28. aprilliks kella 10.00-12.00. Tulge teiegi koos lasteaialastega Voka staadioni muruservi korrastama!
Selle õppeaasta ettevõtlikkuse projektidega tutvusime saalis lasteaia sünnipäeval. Iga rühm tegi omanäolise kokkuvõtliku tutvustuse. Rühma ettevõtmised lähtusid laste vanusest, huvidest. Oli laialdast kaasatust – liiva toodi tuttavate abil kaugelt maalt ja lugusid Voka kaupluse vastas oleva traktori kohta koguti nii vanavanematelt kui muudelt tuttavatelt. Puude kohta saadi ema-isa kaasabil pildimaterjali, mida jagub paljudele kauaks kasutada. Vesi oli põnevaks uurimismaterjaliks 4-5 aastastele ja erinevad tubased voolimismaterjalid põnevad sõimelastele. Igast teemast jäi lasteaeda kogumik materjale. Kõlama jäi tahe edaspidigi laste kasvades uurimisteemaga jätkata. Muhv, Kingpool, Sammalhabe ja Hiireke kinkisid igale rühmale tehtud töö eest tänukirja, raamatu ning kommi.
Kevad on kokkuvõtmiste aeg. Töötajate eneseanalüüside ja arenguvestluste ning lapse arengu dokumenteerimise ja tagasisidestamise aeg. Kooli on minemas 20 terast, tragi ja nutikat last! Koos õpetaja Jaana ja Katriniga, kel olemas Toila Gümnaasiumist omad mälestused, on koolimajagi põgusalt üle vaadatud. Kooliõpetajaga on kohtumine kohe-kohe toimumas.
Maikuu 11. päeval kell 16.30 on eriti emad ja vanaemad oodatud Voka Rahvamaja saali. 

Seekordne etendus jutustab mesilase Maia salasoovist rõõmustada oma ema.
Teatavasti augustis saab 55 aastat sellest, millest alates Voka alevikus on olemas tegutsev lasteaed. Hea inimene, kes Sa oled töötanud Voka lasteaias, kutsume Sindki osa saama tänase lasteaia emadepäevapeost. Tänukummardus endistele otsustajatele ja juhtidele ning tervitus kõikidele töötajatele saabuva pidupäeva puhul! Lasteaiandusel Vokas on olnud väärikas järjepidevus. Lasteaed pole vaid hoidu võimaldav, vaid alusharidust andev, st kooliks ettevalmistav. Lasteaeda on peetud oluliseks ning lasteaed on läbi aegade olnud noortele peredele kättesaadav ja peret lapse kasvamisprotsessis toetav. Tänase juhina on minul põhjust uhke olla tegusate töötajate ja toetavate kolleegide üle; lasteaia ilusa hoone, heakorra; õppe kvaliteedi ja tunnustuste üle. On meeldiv, et tänasel lapsevanemal on julgus ja soov probleemide lahendamisele kaasa aidata ning tahe panustada õppekasvatustöö mitmekesistamisse. On tähtis, et hoolimata parematest või halvematest aegadest või kitsastest oludest on suudetud paikkonna laste ja perede heaks panustada. Vokas on olemas tore lapse kasvamise paik!
Juuni alguseks paluvad kõik väikesed ja suured naksitrallid Ilmataadilt sooja ja päikselist ilma. 
1. juunil teeme ühiselt traditsioonilise väljasõidu Oru parki. 
Pühapäeval, 4. juunil kell 11.00 algab Voka Lasteaia Naksitrallid poolt korraldatav Ida-Viru maakonna lasteadade laulu-ja tantsupidu Voka staadionil. Osalevad 17 lasteaia rühmad. Soovime, et nii osalejale kui ka lähemalt või kaugemalt tulijale külalisele kujuneks see kaunilt meeldejäävaks peoks.
Päikselist ja tegusat kevadet teilegi!
Julie Laur











No comments:

Post a Comment