Friday, February 3, 2017

Veebruar

Tükk mälu on käes. Sa surud,

kuni pihku jääb valge vesi,
tolm linna ääres ning turud,
sekka põlde ja pääsukesi,
ja pilved, ja juurviljapoed,
vihmaladin, kimp piibelehti -
kõik see ütleb: su ihukoed
sellesama maa mullast tehti.

(Viivi Luik „Kodumaa“)

Terve kuu jagu sellest aastast on juba ajalooks saanud. Nii see aeg lendab...
Öeldakse, et peale kolmekuninga päeva head uut aastat enam soovida ei sünni või kui, siis ainult koos ühe teatud asjaga..., aga mina arvan, et head võib teistele inimestele ometi aasta läbi ja iga päev soovida.
Seepärast soovingi teile, head Toila valla lehe lugejad, ilusat aastat! Toogu see teile vaid tervist ja seda, mida õnnelikuks olemiseks vaja on.

2017. aasta on kuulutatud laste- ja noortekultuuriaastaks.
Kultuuriministeerium on korraldanud teema-aastaid alates aastast 2000, kui tähistati Eesti raamatu aastat. Teema-aastate eesmärk on tuua igal aastal tähelepanu keskmesse üks kultuurivaldkond või -teema. Toimunud on näiteks kunstiaasta, Eesti Teatri Aasta, muuseumiaasta, lugemisaasta, Eesti filmi aasta, kultuuripärandi aasta. 2015 oli muusika-aasta, ja möödunud aasta keskendus merekultuurile.
Laste- ja noortekultuuriaasta toob tähelepanu keskmesse nii noore publiku kui noore looja, kultuurielu järelkasvu.

Noortele keskendub ka meie selle aasta esimene leht. Vanemad lugejad andke mulle nüüd andeks, kui teile tundub, et ei sest lehest olegi midagi lugeda. On ikka. Ja eks kõigi teie peredes kasvab ju samuti noori inimesi, kelle tegemistega on hea kursis olla.

Kõige suurema tähelepanu all on seekord VANK – Voka Avatud Noortekeskus. Nemad tähistasid möödunud kuul oma viiendat sünnipäeva ja see andis põhjust keskuse tegemistest natuke pikemalt rääkida.
Persoonilugu räägib ühest tublist Toila neiust – Jonne Roomast, kes oma visaduse, töökuse ja tahtejõuga on spordis päris kaugele jõudnud. Selliseid lugusid tublidest noortest püüan aasta jooksul rohkemgi teieni tuua.

Lisaks killuke ajalugu ja numbreid, mis iseloomustavad meie valda 2017. aasta alguses, teateid peagi saabuvatest üritustest...

Täna, kui neid ridu kirjutan, on Tartu rahulepingu aastapäev. Õige pea tähistame Eesti Vabariigi 99. sünnipäeva ja päris kuu lõppu on ennast veel vastlapäev sättinud. Veebruar on lühike kuu ja möödub ruttu. Kui järgmisel korral leheveergudel kohtume, on väljas ehk juba kevade hõngu... kuigi ega seda talve pole sel aastal ju eriti olnudki.

Päikest!


Lea Rand

No comments:

Post a Comment