Wednesday, September 7, 2016

Vokiratas ketrab juba 20. aastaringi


Maailma parim asi on mõnus vestlus ja kõige paremini tuleb see välja sõprade vahel. Sõprus lammutab müürid, mis meid omavahel eraldavad, lõdvestab pinge ja voolab läbi kõikide elusoonte nagu vana hea südamerohi – tunneme, et me mõistame ja usaldame üksteist ning soovime üksteisele südamest kõike head!“
(Henry van Dyke)

20 aastat on möödas päevast, mil 5. septembril alustas Viru Ranna kalatööstuse sööklas Kaie Randlaine juhtimisel tegevust seltsing Vokiratas. Ikka selleks, et pakkuda kooskäimise võimalust ja koostegemise ja -olemise rõõmu Voka kuldses eas prouadele. Jah, pilk seltsingu liikmete nimekirjale ütleb, et tõesti ühtegi härrat selle aja jooksul liikmete hulgas pole olnud.

Jätkab praegune seltsingu „Vokiratas“ esinaine Ingi Loide:
„Tegutsesime Kaie Randlaine juhtimisel neli aastat. 2000. aastal saime endale ruumid Voka Rahvamajas. Seltsingu tegevuses on läbi aegade osalenud 55 inimest. Nendest mina, Elfride Kelder, Eve Urres, Lea Kullamäe, Tiiu Tokman, Laine Toro, Maria Nigula ja Helgi Arroval oleme osalenud algusest peale.
Hetkel on seltsingu liikmeid 23. Nagu juba traditisooniks saanud, käime koos kord nädalas teisipäeviti. Tähistame regulaarselt rahvuslikke tähtpäevi, liikmete sünnipäevi, võtame aktiivselt osa valla kultuuri- ja spordiüritustest.
Et vanemas eas on liikumine väga oluline, siis seltskonnatantse oleme tantsinud juba 15 aastat. Esimesed seitse aastat seadis meie tantsusamme Aiki-Margit Peets. Alates 2008. aastast juhendab meid Helle Astok. Esinemisi on olnud rohkesti nii kodus kui ka kaugemal – oleme tantsinud „Minjoonil“ Kohtla-Järvel, Viru Nikerdajal, Maidla mõisas, Aseris, Tammikus, Rakveres ja isegi mere taga – Hiiumaal ja Kihnu saarel.
Peale selle, et laul ja tants hingele kosutust pakuvad, peame lugu ka teistest kaunitest kunstidest ja näputööst – siiditrükk, viltimine, küünalde ja seepide kaunistamine – kõik on ära proovitud.
Et hing püsiks noor, peab ka ihu eest hoolt kandma. Selleks annavad hea võimaluse ühised ujumised Toila SPA hotellis.
Tegeleme ka silmaringi laiendamisega. 20 tegevusaasta jooksul oleme käinud ekskursioonidel Tartu Botaanikaaias, Mäetaguse mõisas, Lagle talus, Lahemaal, Pärnus, Viljandis, Võrumaal, Leigo järve ääres, Kihnu saarel ja Hiiumaal, Järvakandi klaasimuuseumis, Sillaotsa talumuuseumis; üle on vaadatud Lennusadam, Teletorn ja AHAA keskus, oleme õlut mekkinud Saku õlletehases ja mõnulenud Järsi küla Meelteaias; Lääne-Virumaa suurematele mõisatele on tiir peale tehtud ja külastasime isegi Riigikogu.
Oma maakonna talueluga tutvusime Tudulinnas Matsu talus ja Lohusuus Udo Mesi robotlaudas. Külastasime ka Vadi külaseltsi ja Kauksi puhkemaja.
Kõigist nendest käikudest on jäänud head mälestused.
Et sõprus ja head inimestevahelised suhted on tähtsad ka vanemas eas, siis on hea meel, et meil on terve rida sõpruskollektiive, kellega on hea aeg-ajalt kokku saada – Võsu eakate selts „Meelespea“, Pajusti eakate selts „Mõttelõng“, Sillamäe päevakeskus „Merelaine“ ja oma valla eakad Toilast „Merekivist“ on need, kellega kohtumised on meie igapäevast tegevust rikastanud.
Tavaks on saanud oktoobrikuise eakatepäeva kontserdi külastamine Jõhvi Kontserdimajas ja osalemine Eakate Festivalil Tallinnas Salme Kultuurikeskuses.“

Vokiratta väljasõit Võrumaale 5. juulil 2011
Silvia Truu on kirjutanud, et igaühel peaks olema niisugune päikesekiir, mis talle ka pilves ilmaga soojust ja valgust annaks, mis inimese südame rikkaks teeks.
Mulle tundub, et „Vokiratta“ prouad on selle päikesekiire ühistes tegemistes ja kooskäimistes leidnud ja kaudselt jagavad nad seda ka teistele. Ja kindlasti ootavad nad endaga ühinema kõiki teotahtelisi ja rõõmsaid eakaid inimesi, et elusügise päevi koos värvilisemaks maalida.

Lea Rand

No comments:

Post a Comment