Wednesday, June 1, 2016

Rannarahvas naerab

* Käisid kord saksad Peterburist Toilast suvituskohta vaatamas. Lepiti kõiges ühe perega kokku. Varsti tuli aga Peterburist kiri: "Unustasime küsida, kus asub WC?" Kirja saajaile ja külarahvale osutus see küsimus kaunis keeruliseks: mis on WC? Lõpuks jõuti selgusele (saksa keele oskajaid saksakeelse elementaarkooli päevilt mõni ikka oli). Jõuti järeldusele, et see tähendab "Wald Capelle". Lähetatigi sakstele vastus teele: "WC asub kahe versta kaugusel ilusas kohas jõe ääres puude salus. Protseduur toimub igal pühapäeval kella 11-st oreli saatel."
* Kui Toilasse suvitajad tulid, siis siitkandi poisid alati kodus ei söönud, sest sakste köögitüdrukud toitsid neid paremini kui oma emad. Poisid käisid tüdrukutega õhtuti jalutamas, siis kutsuti poisse õhtulisteks ja jäädi ka ööseks, kui hästi läks.
* Olid kolm venda: Ants, Jaan ja Jüri. Ootab siis isa poisse päikesetõusu ajal koju, et heinamaale niitma minna.
Tuleb Ants. "Noh, pojake, kuidas sul läks ka?" - "No mis sa, isa, siis hullu asja mõtled!" - "No, Ants-pojuke, võta siis vikat ja mine niitma!"
Tuleb Jaan. "No, pojuke, kuidas läks?" - "Isa, ole nüüd mõistlik, mina nüüd ...." - "Võta vikat ja mine heinamaale!"
Viimasena tuleb Jüri. "No, Jüri-pojakene, kus sa nii kaua olid?" - No isa, ega siis kõike kohe nii ruttu lõpetada ka ei saa!" - Kuule, poeg, sa oled väsinud, mine maga keskhommikuni!"

* Kord peoõhtul üks purjus kalur seganud vahelehüüetega näitemängu vaatamist. Politseikonstaabel hoiatanud meest, kuid see polevat hoiatusest väljagi teinud. Siis võtnud konstaabel ühe käega mehe turjast ja teisega püksitagumikust kinni ning visanud mehe saalist välja. Varsti tulnud mees konstaabli juurde tagasi, võtnud taskust rahakoti ja küsinud: "Mida tuo soitto maksa?"

* Kõrve kõrtsmik Teltvei sai Jõhvi mõisnikult õlut 8 kopikat pudel. Edasi müüs ta selle aga 13 kopika eest. Kui keegi küsinud temalt pudeli õlut, siis ta vastanud: "Võta kaks, saad ise kah!"

* Teltvei sõitnud kord endale tellitud erarongiga Peterburist Jõhvi, et kätte tasuda Jõhvi jaamaülemale, kellega ta oli pahuksis. Erarongi pidi jaamaülem isiklikult vastu võtma valged kindad käes!

* Toila mehe käest, kes käinud Peterburis kartuleid müümas, küsiti: "Kuidas sa seal müümisega hakkama saad, sa ei oska ju vene keelt?" Mees vastanud: "Ega siis venelane vene keelt taha, seda ta oskab isegi. Ta tahab ikka kartuleid."

* Suvitaja pereemand soovis endale köögitüdrukut, kes ei lase enda juurde poisse ja soldateid. Saigi lõpuks. Kord läks proua kööki, avas kapiukse ja leidis kapist soldati. "Kes see sul siin on?" - "Ah, see! See on siin veel endisest tüdrukust!"

* Kõrtsmik Andreas Brückmann ostis suvitajate toitlustamiseks kohalikult talumehelt looma võlgu. Kui talumees tuli raha küsima, siis Brückmann vastas: "Niid see mul raha ei ole. Tule istu lauda!" Nii meelitas ta meest mitmed korrad enda juurde sööma ja jooma. Kui viimaks mees tuli lõplikult võlga nõudma, siis esitas Brückmann talle arve söökide ja jookide kohta, mis kattis kogu looma ostusumma. "Niid sa mäletad, istud lauas. See keik maksas."

* See oli siis, kui seltse hakati asutama. Madis oli teiste eesrindlike talupidajatega koos ja arutasid, millist seltsi asutada. Leiti - asutame karskuse seltsi. Siis ei olnud veel rahvamaja ja mindi Brückmanni kõrtsi ja telliti tagakamber. Kaua sa seal tagakambris ikka niisama istud ja kohta kinni pead? Kuna jutt oli karskuse seltsist, siis ei tellitud mitte kangemat jooki, vaid telliti mõdu. Brückmann aga kuulis, et jutt on karskuse seltsist ja viinajoomise maha jätmisest. See paneb ju tema ärile pirni!
Igaks juhuks pani kõrtsmik mõdule natuke piiritust hulka. Mehed lasid mõdu hea maitsta ja kiitsid veel pealegi, et Brückmannil nõnda hea mõdu on.
Eks arutelu läks pikaks ja telliti siis teised mõdud. Sinna pani kõrtsmik juba rohkem kanget hulka. Siis tulid valimised ja Madis valiti karskuse seltsi esimeheks. Vastne esimees tegi muidugi kõigile mõdud välja. Sellele ringile lisas Brückmann oma kulu ja kirjadega juba õige tublisti seda vägevat juurde.
Asi lõppes sellega, et Madis jäi laua alla magama. Kõrtsmik käskis nüüd sulasel hobused priipassiga saani ette rakendada ja hobustele kellad kaela panna. Madis pandi saani magama ja siis hakkas sulane teda küla vahel edasi-tagasi sõidutama, ise hüüdis: "Alt ära! Karskuse seltsi esimees sõidab!"

Naljad kogus kokku ja sidus kimpu
Lea Rand

Möödunud aegadest loe lisa  http://ajakajad.blogspot.com.ee/

No comments:

Post a Comment