Wednesday, June 1, 2016

Interneti ohud - kuidas end kaitsta?

Ohud internetis võivad olla:
Arvutiviirused
Kutsuvad bännerid, e-posti teel või Skypes saadetud lingid ja Facebookis levitatavad võltsrakendused võivad olla ohtlikud, kuna sisaldavad pahavara ja viiruseid, mille vaid ühe mõtlematu klikiga arvutisse võid saada.
Tasulised leheküljed
Ole ettevaatlik, sest oma mobiilinumbrit kuhugi sisestades võid liituda järjekordse “iganädalase mobiilimänguga”, mis arved kiirelt suureks kasvatab. Kindlasti ei tasu oma pangaandmeid jagada!
E-kirja pettused
E-mailidena saadakse igapäevaselt erineva sisuga petuskeemikirju, mis väidavad, et oled võitnud, pakuvad erinevaid asju müügiks jne. Kindlaim viis on tundmatu saatja ja segase sisuga kirjadele üldse mitte reageeridagi. Loe, muiga, kustuta.
Tundmatud kontaktid suhtlusvõrkudes
Lisa oma suhtlusvõrkudesse (Facebook jt) vaid inimesi, keda ka päriselus tead. Kui oled aktsepteerinud ka mõne tundmatu “sõbrakstrügija”, kes kohe Su pilte küsima hakkab jms, siis lihtsalt blokeeri kontakt. Isegi "ühiste sõprade olemasolu" ei pruugi olla kindel näitaja, et tegu on Sulle tuttava inimesega.
Ise ettevaatamatult materjali levitamine
Kui ise materjali üles laed, jääb see internetti alles. Seda võivad näha ja alla laadida väga paljud, kui mitte kõik. Samuti võib see sinna üles jääda igaveseks.

Soovitused noorele!
Hoia endale!Avalda internetis enda kohta nii vähe infot kui võimalik. Eelkõige hoia endale oma paroolid ja isikuandmed.
Usalda, aga kontrolli!Pea meeles, et teave internetis ei ole alati usaldusväärne. Võrdle leitud andmeid teiste allikatega või küsi nõu vanematelt ja õpetajalt.
Ole valvas!Võõrastelt saabunud kirjade ja sõnumite lugemine või saadetud dokumentide, piltide ja videote avamine, võib olla ohtlik- need võivad sisaldada viirust, seadusega keelatud või Sinu eale sobimatut sisu.
Tea, et inimene internetis ei pruugi olla päriselus see, kes ta väidab end olevat!
Inimesed internetis ei ole alati need, kellena nad end esitlevad. Kohtumine netisõbraga pärismaailmas peab olema läbimõeldud- tee seda ainult vanemate nõusolekul ja võta sõber kaasa. Vali kokkusaamiseks avalik koht.
Seisa enda eest!Kui näed või kuuled internetis midagi, mis Sind häirib, siis ära jäta seda enda teada- räägi kellegagi, keda usaldad.
Abi saad ka:Lasteabitelefon 116111, www.targaltinternetis.ee
www.politsei.ee/veebikonstaabel
www.15410.ee
Hasartmängusõltuvuse nõustamiskeskus, nõustamine arvutisõltuvuse puhul
Vaata ka:

Soovitused lapsevanemale!
7 asja mida lapsevanemana teha, et kaitsta oma last internetis peituvate ohtude eest:
1. Võta isiklik vastutus kindlustamaks lapse turvalisus internetis. Arutage koos, mis on interneti kasutamisel aktsepteeritav ja mis mitte.
2. Hari iseennast. Ürita ennast hoida kursis arengutega interneti kasutamises:
a. õpi kasutama neid interneti tööriistu, mida sinu lapski kasutab (jututoad),b. õpi tundma oma lapse ja tema sõprade interneti kasutamisharjumusi (kontrolli ka logifaile, et näha, kus Sinu laps on käinud),c. tuvasta need netilehed, mida Sa sooviksid et Su laps külastab,d. tuvasta need netilehed, millest laps peaks hoiduma,e. tee endale selgeks kuhu pöörduda tõsisemate probleemide puhul.
3. Räägi oma lapsega! Selgita talle interneti võimalusi, aga ka seal valitsevaid ohte. Külasta lapsele huvipakkuvaid lehekülgi koos temaga. Tunne aktiivset huvi, mida laps internetis teeb. Selgita oma lapsele, et internetis tuleb samamoodi viisakalt käituda nagu kodus, lasteaias või koolis.
4. Pane arvuti üldkasutatavasse ruumi (näiteks elutuppa). Nii saad paremini kontrollida lapse arvutikasutuse kestust.
5. Lepi lapsega kokku reeglites ja jälgi nende reeglite mõlemapoolset täitmist
6. Julgusta last alati tulema Sinu juurde kui midagi arvutiga või internetis juhtub.




No comments:

Post a Comment