Friday, April 1, 2016

Sa kahetsed, et pole seda raamatut lugenud!

18. märtsi õhtul kogunesid Toila Gümnaasiumi lugemishuvilised kooli lugemisööle. 
TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia praktikant Janika Juuse soovis korraldada 2.-6. klassi õpilastele ühise raamatulugemise. Lugemisraamatuks sai valitud A. Kivirähu raamat “Oskar ja asjad”.
Õhtu juhatasid sisse Janika korraldatud vahvad mängud ja siis asuti lugema. Raamat jagati peatükkide kaupa ära ja iga rühm sai ise otsustada, kus ja kuidas oma osa läbi lugeda. E-raamatut ja arvutit ei saanud kasutada, oli ainult “päris” raamat. Harjutati ettelugemist, aga ka jutustamist, sest usinamad lugejad olid raamatu juba eelnevalt kaanest kaaneni läbi lugenud.
Peale tervislikku õhtusööki etendati kaasõpilastele läbiloetut. Väiksest tüdrukust sai vanaema, magamismatt sobis hästi kuuriukseks, raskem oli kehastuda vihmapilveks või koorekannuks, aga ka sellega saadi hakkama. Lõpuks sai iga lugeja esitada raamatu põhjal ühe küsimuse koolikaaslastele ja ühiselt leiti õiged vastused ka.
Öölugejatel olid kaasas ka oma lemmikraamatud, mida väga huvitavalt teistele tutvustati. Lugemishuvi muudkui kasvas ja nii mõnigi lugeja läks kooli raamatukogusse, mis oli sellel õhtul erandkorras avatud kella 21-22. Unejutuga polnud probleemi, jutustajaid jätkus!
Hommikul ootas kõiki lugejaid suur üllatus – õpetajad olid küpsetanud ohtralt pannkooke ja moosi oli nii palju, et ei jõutudki ära süüa! Laste lemmikud olid vaarikamoos ja mustikamoos.
Peale sööki tuletati hommikuringis meelde Oskari tegemisi raamatust, vahetati omavahel põnevaid raamatuid ja oligi aeg järeletulnud vanematega koos koju minna. Kindlasti soovitavad lapsed ka vanematel Oskari raamat läbi lugeda.
Ühisele lugemisele ootavad õpilase järge ja see tuleb kindlasti!

Maire Aul
Toila Gümnaasiumi
huvijuht

Lugemisööl oli lugemine lubatud igas asendis. Foto: Maire Aul
Kuidas reklaamida lemmikraamatut? Foto: Maire Aul

No comments:

Post a Comment