Friday, April 1, 2016

Külaskäik Tartu Tervishoiu Kõrgkooli

9. märtsil käisime rakendusbioloogia õppuritega Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis. Tol päeval toimus seal gümnasistidele terviseteadlikkuse õppepäev, mis hõlmas laboritöö ja geneetika õpituba, lisaks saime me veel majatuuri.
Ma arvan, et võin julgelt öelda, et oma hea maine on Tartu Tervishoiu Kõrgkool 1200 üliõpilase, 111 õppejõu ja veidi teistsuguste õpimeetoditega 100 % ära teeninud. Praktikale paneb see kool hämmastavalt palju rõhku ja see muudabki Tartu Tervishoiu Kõrgkooli teistest nii erinevaks ja võib-olla isegi paremaks. Aga aitab sellest kiidulaulust. 9. märtsil toimus kõrgkoolis kaks õpituba: kliiniline keemia ja geneetika õpituba. Mina osalesin geneetika õpitoas, kus me paljundasime oma DNA-st geene, mis pidid meile ütlema, kas oleme eeldavalt loodud sprinteriteks või maratonijooksjateks. Sellele tulemusele jõudmiseks pidime oma DNA-st õige geeni leidma (lihaste valku kodeeriva geeni ACTN3, täiendas A. Aia) , mis kokkuvõttes vältas mitu tundi, nõudis kindlat kätt pipeti käsitlemises ja suurt täpsust ainete mõõtmises. Tudengite poolt korraldati meile ka loeng.
Biokeemia õpitoas toimus aga suhkruhaiguste tekkepõhjuste leidmine ja pärast seda patohistoloogia ehk haiguste õpetus. Proovijad said veenduda, et kudede lõikamine ning ka mikroskoobiga vaatlemine vajab suurt täpsust ja kannatlikkust. Kuna meditsiini valdkonnas lisandub järjest uusi aparaate, kutsuti meie noormehi antud koolile mõtlema. Neile tutvustati ka MRT (magnetresonantstomograafi) ning KT (kompuutertomograafi) töö põhimõtteid.
Kokkuvõtteks võib öelda, et oli äärmiselt huvitav ja ehk just see kool saab kellelegi meie hulgast tulevikukooliks.
 
Eliise Tamme
Toila Gümnaasiumi10. klassi õpilane
 
Tore oli see, et just siis, kui meie õpilased olid geneetika õpitoas, astusid sisse ka “Postimehe” ajakirjanikud ja ülevaadet antud õpitoast ning ka meie kooli õpilaste vastuseid saab lugeda: http://tartu.postimees.ee/3614351/noored-otsisid-geenidest-lihasjoudu , avaldatud 11.03.2016
 
Tervishoiukõrgkooli õpipäeval osalenud Toila gümnaasiumi õpilased Kristina Oja (vasakul) ja Beatrice Peetsalu. 
Foto: Sille Annuk

(Ka antud foto on avaldatud Postimehes 11. märtsil, täiendas Anne Aia)


No comments:

Post a Comment