Tuesday, February 2, 2016

Reformidest meie vallas (Olav Vallimäe kodu-uurija mapist)

Eesti keeles tähendab sõna „vald“ võimu ja valdamist (vrd. ka vägivald, meelevald jne.)
Peale pärisorjuse kaotamist 1816. aastal hakkas vald tähendama talurahva kogukonda. Iga mõisa juurde moodustati vald, mida juhtis talitaja (vallavanem). Volikogus pidi olema 2/3 taluperemehi ja 1/3 sulaseid. Vald oli mõisast sõltuv. 1890. aastal hakati valdu ühendama ja vähenes ka sõltuvus mõisast.
1892. aasta „Olevikust“ loeme, et Voka, Ontika, Päite, Toila, Konju, Vaivina ja Pühajõe vald ühendati Voka vallaks.
1938. aastal algas uus valdade reformimine, mille tagajärjel 1939.a. Märtsis likvideeriti Voka vald ja territoorium jaotati kolme valla vahel: Konjust idapoolne osa ühendati Vaivara vallaga, Konju, Voka, Pühajõe, Altküla, Toila ja Martsa ühendati Jõhvi vallaga. Ülejäänud läänepoolne osa läks Kohtla valla koosseisu. Selline jaotus püsis 1945. aastani.
Üsna pea peale meie piirkonna taasokupeerimist, juba 1945.a. Märtsis hakati organiseerima külanõukogude loomist. Nii toimuski 4. märtsil 1945.a. nn aktiivi koosolek eesmärgiga moodustada külanõukogud. Juhatajaks oli ette valmistatud Venemaa-eestlane Harald Lääne. Asetäitjaks Aleksander Lait, sekretäriks Helmi Kaukver.
13. septembril samal aastal kinnitati meie valla piires kolm külanõukogu: Türsamäe, Voka ja Toila. Voka ja Toila allusid Jõhvi vallale, Türsamäe Vaivara vallale.
1950. aastal vallad likvideeriti ja külanõukogud läksid otse maakonna alluvusse.
1954. aastal ühendati Voka ja Toila üheks Toila külanõukoguks. Tol perioodil ühendati Sinimäe sovhoos Narva sovhoosiga. Künnapõhja, Vaivina, Liiva, allika ning Päite küla ja osa Türsamäe maadest anti Kaljuranna kolhoosile. Kuna Kaljurand asus Toila külanõukogus, siis anti ka ülalnimetatud külad Toila k/n koosseisu.
1994. aastal nimetati endine külanõukogu ümber Toila vallaks. Ring oli täis saanud. Taastati endine Voka vald endises suuruses, kui vallale kuuluks ka Oru asula. *

Mida toob endaga kaasa 2017. aasta? Kas läheme uuele ringile?

* Varem ilmunud Toila valla lehes jaanuaris 2005.

TVL

No comments:

Post a Comment