Wednesday, September 9, 2015

Uus õppeaasta algas Toila Gümnaasiumile hästi!

Uus õppeaasta algas hästi juba sellepärast, et meil on olemas direktor (erinevalt eelmise kooliaasta algusest).
Ka õpilasi on meil sellel aastal rohkem – 235. Ja 10. klassi astus rohkem õpilasi kui eelmisel aastal – 18.
Augusti viimaseks nädalaks oli koolimaja sõna otseses mõttes läikima löödud – väga tubli tööd oli suvel teinud majandusjuhataja Urmas Neidla oma meeskonnaga. Augustikuu õppenõukogus saime kinnitust faktile, et Toilas on super-tublid koolilõpetajad (järelikult ka super-tublid õpetajad) – neljateistkümnest gümnaasiumilõpetajast asusid kõrgkoolides õppima lausa kaksteist, kahekümne kahest põhikoolilõpetajast tulid meie kooli 10. klass tagasi viisteist (Jõhvi Gümnaasiumi eelistas vaid kaks, ülejäänud läksid ametikooli, reaal- või spordikallakuga kooli). Ka õpetajatest kaotasime Jõhvi Gümnaasiumile vaid ühe, ehkki pakkumisi on tehtud mitmetele.
Toila on uuenduste teel. Ehkki meile meeldib unistada ja unistusi samm-sammult ellu viia, tuleb siiski jääda reaalsuse piirimaile, samas näha ka kaugemale kui kolm aastat. Meie kõige väiksemas klassikomplektides on 9 (12. kl) õpilast. Meie keskmine klassi täituvus on 19,6 õpilast, järgmisel õppeaastal on see arvatavasti kõrgem… Talvel alustame arengukava uuendamisega, kuhu oma plaanid kirja paneme.
Seoses sellesuvise paari ainekabineti ümberkorraldusega, tekkis võimalus avada ka suurematele õpilastele ruum, kus koolibussi või huviringi oodates saab õppida (väiksematel on selleks pikapäevarühm).
Meile asus tööle 3 noort õpetajat.
Vene keele õpetaja Marija Dragunovat (lapsehoolduspuhkusel) asus asendama Maria Kuleva. Maria töötas enne Toila Muusika- ja Kunstikoolis, nii et paljudele õpilastele on ta vägagi tuttav õpetaja. Gümnaasiumiõpilastele asus eesti keelt õpetama Meeli Rjabova. Meeli on Toila kooli vilistlane ja põhitöökoht on Sillamäe Põhikoolis. Päris uue inimesena asus meie kooli tööle ajaloo ja ühiskonna õpetuse õpetaja Kadi Küng. Kadi lõpetas juunis õpingud Tartu Ülikooli magistrantuuris ja Toila Gümnaasium on tema esimene töökoht.
Käesolevast õppeaastast läheme põhikoolis üle trimestritele (seni olid veerandid). See tähendab, et kogu õppeaasta on jaotatud kolmeks, enam-vähem ühepikkuseks hindamisperioodiks. Trimestrihinded pannakse sellel õppeaastal välja 27.novemril, 11.märtsil ja 1.juunil. Trimestritele ülemineku tingis just see, et hindamisperioodid oleksid enam-vähem ühepikkused. Ka tekkis seni veerandi lõpus hulgaliselt nn tühjasid koolipäevi – kus kolmapäevaks panime hinded välja, neljapäeval palusid õpilased „lõõgastavaid“ tunde ja reedel tuldi heal juhul kooligi… Nüüd selline venitamistaktika kaob ära. Kindlaks kuupäevaks pannakse trimestrihinne välja ja õppetöö läheb sujuvalt edasi. Nii on olnud juba aastaid gümnaasiumiõpilastel kursusehinnete väljapanekul.
Seoses trimestritele üleminekuga soovisime minna üle ka ühepikkustele õppeperioodidele. Ehk siis nn lisavaheajaga õppeaastale. Seda praktiseerivad väga paljud koolid – on sügisvaheaeg oktoobris, jõuluvaheaeg detsembris, talvevaheaeg veebruaris, kevadvaheaeg märtsis ja muidugi suvevaheaeg suvel. Iga seitsme õppetöö-nädala järel on nädalane puhkusenädal (jõulude ajal peaaegu 2 nädalat). Kooli hoolekogulegi (kus on lastevanemate ja õpilaste esindajad) meeldis see mõte ja kiitis meie ettepaneku heaks. Vallavalitsus, kes aga peab, haridusministri väljakuulutatud vaheaegadest erinevad vaheajad koolile kinnitama, soovis kuulda rohkem õpilaste ja nende vanemate arvamust selles osas ning võimalik, et mõistlikult jaotatud õppe- ja puhkuseperioodid saab Toila Gümnaasium 2016/2017 õppeaastaks.
Meie selleaastased eesmärgid õppetöös on:
  • õpilase arengu igakülgne toetamine – õppeainete vahelise lõimingu ja erinevate õppemeetodite rakendamine ainetunnis, õpiabi osutamine pikapäevarühmas ja konsultatsioonitundides, õpilaste huviringidesse suunamine;
  • puudumiste ja hilinemiste vähendamine ning efektiivne aja kasutamine ainetundides;
  • õpilaste vastutustunde ja initsiatiivi toetamine.
Head alanud õppeaastat meile kõigile!
Merike Lepsalu
õppealajuhataja
Toila Gümnaasium

 Foto: Maire Aul 
Meil lõpetab tegus 35. lend tubli klassijuhataja Inna Toovise käe all. Uued alustavad tarkuse taganõudmist Mare Karjuhini juhendamisel.



No comments:

Post a Comment