Wednesday, September 9, 2015

Pühajõe sai aasta küla konkursil eripreemia

Tänavune Ida-Virumaa aasta küla - Pühajõe - pälvis üle-eestilisel konkursil eripreemia põlvkondadevahelise aktiivse koostöö eest. Eesti aasta külaks kuulutati Leedri küla Saaremaalt.
Riigikogu esimees Eiki Nestor, kes juhtis aasta küla konkursi žüriid, ütles, et kiitust väärivad kõik kandideerinud - on ju tegemist Eesti maakondade edumeelsemate ja ettevõtlikemate kogukondadega.
"Tegelikult on kõik külad väärt esimest kohta, aga siis poleks ju tegu konkursiga. Külaliikumist edasi viivad naised ja mehed on aga ilma igasuguse kahtluseta eespool esimest kohta. Nad on hindamatud!" ütles Nestor Järvamaal toimunud Eesti külade maapäeval.

Pühajõe küla süda on Pühajõe kirik ja renoveeritud pastoraadihoone
Noortega vedanud
Toila vallas asuv Pühajõe küla sai Eesti maaomavalitsuste liidu eripreemia selle eest, et on suutnud kaasata külaelu edendamisse eri põlvkonnad.
"Pühajõe külal on väga vedanud, et meil on olemas järeltulev põlv, kes on väga aktiivne ning tahab meie tegemistes kaasa lüüa ja oma arvamust avaldada," ütles MTÜ Pühajõe Tegijate Seltsi juht Kersti Liiva.
Küla lapsi ja noori kaasatakse kõikidesse ettevõtmistesse. Nii ka nendesse, mis kaasnesid aasta külaks kandideerimisega. Näiteks tuli oma väärtusi tutvustada "Terevisiooni" stuudios ja jaanipäeva eel kohal käinud hindamiskomisjonile.
"Kõige raskem osa oli presenteerida küla kahe tunni jooksul žüriile. Selleks tuli läbi mõelda, mida me räägime ja näitame, nii et see, mida on meie külas head ja olulist, oleks maksimaalselt edasi antud. Igal juhul saime kogemuse võrra rikkamaks ja oskame oma küla teise pilguga vaadata," rääkis Liiva.

Uued traditsioonid
MTÜ Pühajõe Tegijate Selts tegutseb küla arendamise ja ühisettevõtmiste eestvedajana 2008. aastast. Traditsiooniks on saanud vastlapäeva tähistamine ja käsitööpäeva korraldamine, kodulooline jalgrattamatk ja väljasõidud maakonna põnevatesse paikadesse.
Mullu otsustas selts oma tegevust külast väljapoole laiendada: kahel kevadel on korraldatud kogu valla elanikele rohevahetust. Eelmisel sügisel toimus aga esimene Pühajõe igamehe ralli, kuhu olid oodatud huvilised kogu maakonnast ning mida sel sügisel korratakse.

Sirle Sommer-Kalda

No comments:

Post a Comment