Wednesday, May 6, 2015

Toila on nagu paradiis

Alates 1. oktoobrist 2014 osutab üldarstiabi Toila vallas perearst Juta Kogan. Nagu varem oleme uute inimestega meie vallas leheveergude kaudu tuttavaks saanud, nii ka seekord.

Kohtume Juta ja Vitaliga (Vitali Kogan on Juta abikaasa ja abiarst) perearstikeskuse köögipoolel. Vastuvõtt on kuidagi kodune. Tundub, et lõunapaus on just lõppemas.

Juta on läbi ja lõhki Kohtla-Järve tüdruk. Seal sündinud, seal koolis käinud.
Kuna isa suri kui tütar oli alles seitsme aastane, siis pidid nad ema ja vanaemaga kolmekesi hakkama saama. Lapsepõlvest mäletab ta seda, et ema oli palju tööl ja töökus ongi üks omadus, mille Juta kodust kaasa on saanud. Samuti mõtte, et kui midagi teed, siis tee hästi. Nii, et pärast häbi ei oleks.
Ema töötas raamatupidajana ja numbrid meeldisid ka Jutale. Aga hoopis suurema huvi ja armastuse meditsiini ja arstikutse vastu päris ta oma vanaemalt, kes töötas medõena ja oli üks esimesi, kes peale sõda asusid Kohtla-Järvele haiglat moodustama. Vanaema töötas pikki aastaid Kohtla-Järve keskhaigla operatsiooniosakonna vanemõena. Küllap oli sellest tingitud ka see, et Juta tahtis juba lapsepõlves arstiks saada ja asus 14 aastasena tööle sanitarina operatsiooniosakonda.
Loomuliku jätkuna järgnesid õpingud Tartu Ülikooli arstiteaduskonnas. Peale lõpetamist on töökohti olnud mitmeid – kiirabi ja haigla vastuvõtuosakond, kui haigla juurde loodi erakorralise meditsiini osakond, läks Juta tööle sinna.
Iga aasta tõi juurde kogemusi ja seda tugevamaks muutus tunne, et tegelikult tahaks midagi veel rohkemat teha. 2008. aastal asus Juta uuesti õppima ning lõpetas nakkusarsti residentuuri 2012. aastal ja peremeditsiini 2014. aastal.

Täna teeb Juta lisaks tööle Toilas vastuvõtte nakkusarstina Narvas Linda Kliinikus ja Sillamäel ning ühel päeval nädalas on ta „vangis“ - töötab Viru Vanglas.
Kuidas ta seda kõike jõuab? On ju temagi nädal 7 päeva ja iga päev 24 tundi pikk?
Õnneks on abiks ja toeks abikaasa Vitali, kes lisaks oma ortopeedi vastuvõttudele ja tegutsemisele kirurgina kaitseväe arstlikus komisjonis leiab aega ja tahtmist käia kolmel päeval nädalas Toilas vastuvõtte tegemas. Varem on Vitali töötanud ka spordi- ja ravikehakultuuri arstina.
Abikaasad kinnitavad kui ühest suust, et Toila on nagu paradiis kui võrrelda Kohtla-Järve või Tallinnaga. Sealne töö on kui konveier – raske nii füüsiliselt kui psüühiliselt. Siin aga on aega rahulikult inimestega suhelda ja nende probleemidesse süveneda. Eks rahulolematuid patsiente leidub igal pool, haiged on ju tundlikud ja ikka võib tunduda, et arst ei pühendu piisavalt või ei tegele probleemiga piisavalt. Iga algus on raske – üksteisega harjumine võtab aega.
Ka selles on Juta ja Vitali ühte meelt, et praksise jagamine on hea võimalus vastavalt oma tugevamatele külgedele patsiente jagada, üksteiselt nõu saada.
Kohapeal püütakse teha ära võimalikult palju, et inimesed ei peaks iga väiksema asja pärast Jõhvi või mujale sõitma. Mõlema pikk kogemus annab julgust ja oskusi erinevate probleemidega toimetulekuks.
Vahepeal on alanud õhtupoolne vastuvõtt ja Vitali on tööpostile läinud. Kuulen, kuidas kabinetis tehakse ühele prouale blokaadi. Hea näide sellest, et abi saamiseks pole vaja kusagile kaugemale sõita.

Eks igas töös on peale rõõmude ja murettekitavaid asju.
Juta toob välja selle, et kuna nimistu on väike ja nö pearaha tuleb keskusele vähe, siis on algus olnud raske – ruumid on vaja sisustada, soetada erinevaid abivahendeid. Aga nad saavad hakkama.
Küll aga kutsume siinkohal neid Toila inimesi, kes vahepeal olnud segastel aegade, kui Toilas võttis vaheldumisi vastu 15 erinevat arsti, endale perearsti kusagile mujale valisid, tagasi tulema!
Juta ja Vitali lubavad, et nad plaanivad Toilasse jäädagi ja teha kõik endast oleneva, et patsiendid teenusega rahule jääksid.
Selleks, et vastuvõtud ja protseduurid ikka ladusalt kulgeksid, palub Juta alati ette helistada ja vastavalt vajadusele kas analüüside või protseduuride aeg kokku leppida. Ja kui telefon kohe esimesel korral ei vasta, siis ei ole vaja mõelda, et „ah, jälle seal kedagi pole!“, vaid proovida mõne aja pärast uuesti. Lihtsalt võib ju juhtuda nii, et arst või pereõde tegeleb parajasti teise patsiendiga ega saa telefonile vastata.

Eelinfoks veel nii palju, et nii nagu kõik inimesed puhkavad vähemalt kord aastas, nii plaanivad ka Juta ja Vitali juulikuu teises pooles paariks nädalaks puhkusele minna. Juta ütleb, et puhkuse ajal on tema meelistegevus vaikuses olemine ja lugemine või perega reisimine.
Vastuvõtud toimuvad muidugi ka sel ajal, nii et arstiabita ei jää keegi. Ajad võivad küll vastavalt asendusarsti võimalustele muutuda, seda saab täpsustada ja pereõde on ikka olemas.

Alates käesoleva aasta veebruarist alustas Toila Perearstikeskus vastuvõttu uuel aadressil
Mere pst 14, Toila alevik (Valge maja Oru pargis)
Telefon: 336 9977
e-posti aadress:
peremerimed@gmail.com

Vastuvõtuajad:

Perearst Juta Kogan
Nimistu juures töötav
arst Vitali Kogan
Pereõe iseseisev vastuvõtt
Esmaspäev
9-13
15-17
13-17
Teisipäev

9-13
13-17
Kolmapäev
14-20

9-14
Neljapäev

13-17
9-13
Reede
9-13

13-16


Perearstikeskuses käis „vastuvõtul“
Lea Rand

No comments:

Post a Comment