Wednesday, May 6, 2015

Pühajõe küla on välja valitud Aasta Küla 2015 kandidaadiks

2015.a. valitakse kuuendat korda Kodukandi Aasta Küla ning see kuulutatakse välja 7. augustil Eesti Külade XI Maapäeval Järvamaal Säreveres.
 
AASTA KÜLA aunimetus omistatakse Liikumise Kodukant poolt külale/külade piirkonnale või alevikule, mis on saavutanud nähtavaid tulemusi külaelu arendamisel.

Miks peaks Pühajõe küla saama Aasta külaks 2015?
Kersti Liiva:
Tunnustust väärib MTÜ Pühajõe Tegijate Seltsi tegutsemislust ja soov arendada oma küla, aga ka valda laiemalt. Eriti tasub esile tõsta asjaolu, et küla tegemistesse haaratakse kaasa noori, andes ka neile vastutust külaelu huvitavaks muutmise eest ja sidudes neid seeläbi tugevamini kodukohaga. Aktiivsuse seisukohalt on oluline, et ürituste korraldamisega on seotud kõik seltsi liikmed, mitte üksikutest entusiastidest koosnev toimkond. Külaseltsi aktiivsus on jäänud silma ka LEADER tegevusgrupile - Kirderanniku Koostöökogule -, kes on toonud Pühajõe küla tegemistega tutvuma külalisi mitmetest Eesti piirkondadest.

Regilaululaagri lõppkontsert Pühajõe kirikus. Foto: Lea Rand
Pühajõe on Toila valla suurima elanike arvuga küla, kus elab 2011. aasta rahvaloenduse andmetel161 inimest. Pühajõe küla on selle elanike arvates kõige kaunim koht, mida võiks elamiseks soovida. Ega asjata ei ehitanud Venemaa üks rikkam kaupmees Grigori Jelissejev Pühajõele oma suvitusvillat, mille 1934. aastal ostsid Eesti tööstusringkonnad ja kinkisid Eesti Vabariigile riigipeale suvitusresidentsiks. Pühajõe külas asuvast Oru lossi pargist on saanud 1997.a. alguse promenaadi traditsioon. Külas on veetnud oma lapsepõlve helilooja Veljo Tormis, kelle isa oli Pühajõel köster. Tänu sellele on Pühajõel toimunud mitu aastat regilaululaager, kuhu koguneb muusikasõpru üle Eesti. Pühajõe küla on tuntud ka Põhjasõja samanimelise lahingu tõttu.“

Väga tore, et meie valla küla esindab sellel „võistlusel“ Ida-Virumaad. Loodame, et tunnustus tuleb meie valda ja sügisel saame Pühajõe külast, selle elanikest ja nende tegemistest juba pikemalt kirjutada.

Lea Rand

No comments:

Post a Comment