Wednesday, May 6, 2015

Õpilased tutvusid kõrgkoolidega

Toila Gümnaasiumi õpilaste jaoks oli aprilli esimene nädal väga tegus ja hariv. Teisipäeval, 31. märtsil, avanes üheteistkümnenda klassi õpilastele võimalus sõita Tartu ning tutvuda sealse Tervishoiu Kõrgkooliga. Sinna jõudes jagati meid kahte gruppi ning osad meist sattusid labori õpituppa ning teised geneetika ja mikrobioloogia õpituppa. Labori õpitoa teemaks oli „Tervislik sisekeskkond”. Räägiti tööalastest ohuteguritest, kuidas neid vältida ning samuti räägiti sellest, millised on töökeskkonna normid ning õpetati, kuidas mõõta töökeskkonna tingimusi. Pärast seda saime iseseisvalt spetsiaalseid aparaate kasutades mõõta klassiruumi õhuniiskust, valgust, temperatuuri, müra ja palju muud. Hiljem pidime oma tulemusi teiste ees esitlema ja arutlema. Teises õpitoas uuriti oma põse limaskesta rakkudest saadud DNA-d geel-elektroforeesi abil, õpiti kasutama automaatpipetti, vaadeldi suus olevaid baktereid neid eelnevalt musta värvaine nigrosiiniga värvides, määrati pastöörpiimas sisalduvate mikroobide üldarvu ning tehti pärmiseente pindkülvi agarile (vetikatest saadud tarretuv aine).

Lisaks põnevatele tegevustele õpitubades toimus ringkäik kooli ruumides, mille käigus oli võimalik näha, millised on selle kooli võimalused ja mida seal täpsemalt teha saab. Eriti põnev oli näha, kuidas üliõpilased erinevates õppepalatites tegid arvestusi või praktiseerisid röntgeniülesvõtte, elustamise, trauma, maoloputuse ja klistiiri tegemist elusuuruses mannekeenide peal. Pärast ringkäiku toimusid veel viimased loengud ja praktilised ülesanded. Need, kes olid labori õpitoas, said lõpetuseks veel palju uusi teadmisi patohistoloogiast ning said jällegi ise proovida, kuidas käib histoloogiliste preparaatide valmistamine, mis tegelikkuses võtab aega 2 tööpäeva. Lisaks sellele saime vaadelda neerukoe valmispreparaate läbi mikroskoobi.
Meile jättis Tartu Tervishoiu Kõrgkool väga meeldiva mulje. Kõik nägi väga hea välja, sealne tehnoloogia on väga uudne ning annab väga hea praktika sealsetele tudengitele. Päev oli põnev ning kõige huvitavam oligi just see, et me saime ise kõiki asju proovida.

Neljapäeval, 2. aprillil, sõitsid Toila gümnaasiumi 9.-12. klassi õpilased Tallinna, et tutvuda Tallinna Tehnikakõrgkooliga. Päev algas loenguga, kus erinevad juhendajad tutvustasid uurimustöö teemasid, mida soovi ja huvi korral saavad meie kooli õpilased oma lõputööks valida. Teemad olid seinast seina ja kuna paljudel õpilastel ongi just teema leidmisega raskusi, siis usun, et need pakkumised olid suureks abiks. Samuti olid juhendajad väga meeldivad ja vastutulelikud, seega koostöös nendega oleks päris huvitav lõputööd teha.
Pärast loengut toimus majatuur, kus saime näha Tallinna Tehnikakõrgkooli õpivõimalusi. Alustasime ringkäiku arhitektuuri-, rõiva- ja tekstiiliteaduskonnast. Koridorides olid olemas ka tudengite poolt tehtud näidised majamakettide valmistamisest ja kostüümide õmblemisest. Järgnevalt liikusime ehitus- ja mehaanikateaduskonda, kus saime näha puidust tehtud majakesi, treppe, renoveeritud mootorratast, autode parandamist ja palju muud. Nägime ka oma silmaga ära poolelioleva vormeli ning saime teada, kaua sellise masina ehitus üldiselt aega võtab. Selgus, et masina kokkupanek pole sugugi keeruline ning sellega tullakse toime lausa ühe päevaga. See-eest maksab selline vormel väga palju. Samuti osalevad oma kooli õpilased sellega ka võistlustel ning alles viimasel minutil otsustatakse, kes hakkab selle võimsa masina rooli keerama. Isegi tüdrukud võivad parimaks osutuda ja rooli taha istuda. Olime küll varasemalt teadlikud, et vormelautos mugavused puuduvad, kuid nüüd veendusime selles ka oma silmaga. Nimelt valatakse iste vahust ja just täpselt konkreetse piloodi istumise järgi.

Majatuuril ei puudunud ka vastavate erialade õppejõudude poolt esitatud lühitutvustus oma eriala kohta ja toodi ka välja, miks just seda eriala õppima tulla. Eriti sümpaatse mulje jättis ehitusteaduskonna õppejõud, kes kunagi oli selle teaduskonna tudeng ning nüüd on tõusnud juba nii kõrgele.

Sellised õppekäigud on igati kasulikud, sest oma silmaga näha ja kõrvaga kuulda, on ikka huvitavam kui lihtsalt kooli kodulehte vaadata.

Karis Karindi
Video Tehnikakõrgkooli külastamisest

No comments:

Post a Comment