Thursday, March 12, 2015

Oru pargis algasid hooldus- ja taastamistööd

Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) koostöös Keskkonnaameti Viru regiooniga on alustanud hooldus- ja taastamistöödega Oru pargis Oru maastikukaitsealal. Sel ja järgmisel aastal tehtavate tööde käigus hooldatakse pargi pärnasid ja elupuuhekki ning eemaldatakse pargist ohtlikud puud.

Kõige selle juures lähtutakse Keskkonnaameti poolt tellitud hoolduskavast "Oru pargi puistu seisukorra hinnang ja puistute rekonstrueerimisplaan", mille koostas Artes Terrae OÜ. Töid teostab Aiastiil OÜ ning neid tehakse selle aasta veebruaris-märtsis ning septembrist järgmise aasta märtsi lõpuni. Vahepealsel ajal ei tohi hooldustöid teha, et tagada pesitsusaegne rahu pargis elavatele nahkhiirtele ja lindudele. Töid rahastab Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfond.

Oru pargi hooldamis- ja taastamistööd on jaotatud nelja etappi, need omakorda alltegevusteks. 2015. aastal alustatakse I etapi kolme alltegevusega, milleks on:
  1. Oru pargi läänepärna allee ja pargi regulaarosa pärnaridade hooldus;
  2. elupuuheki hooldus;
  3. sanitaarraie ohtlike puude eemaldamiseks.
Pärnad elujõulisemaks
Oru pargi läänepärna allee ja pargi regulaarosa pärnaridades on kokku 187 puud. Need on kehvas seisukorras ja enamik puudest vajavad võrade hooldust – kuivanud okste, murdunud harude raiet jms. Puude olukord alleedes on halvenenud mitmel põhjusel: pargi kasutuskoormuse kasv, külgvarjus kasvamine, lume- ja tormikahjustused.
Alleeruumi piires eemaldatakse vahetult alleepuude võradesse kasvavad väheväärtuslikud puud, mis on deformeerunud võraga, tugevasti kahjustatud või noor leht- ja okaspuude looduslik uuendus. Läänepärna allee hooldustöödega alustatakse märtsis ning jätkatakse augustis.
Elupuuhekk madalamaks

Läänepärnaallee dendropargi osas tuleb pügada elupuuhekki, kuna elupuud hakkavad läänepärnade võradesse tungima ning kahjustavad puude seisundit. Hekk lõigatakse madalamaks ja sealt eemaldatakse heki sisse kasvanud lehtpuude uuendus ja naaberpuude alumised oksad, mis takistavad ja segavad heki uuenemist. Neid töid tehakse tänavu märtsis.

Ohtlikud puud eemaldatakse

Ühe suure tööna näeb hoolduskava ette ohtlike puude eemaldamist erinevates pargi osades, et tagada inimeste ohutus ja pargi esteetiline välimus.

Pargi hoolduskavas on pargi puudele antud seisukorrahinnang ning määratud igale puule või puude grupile hooldustegevus. Välitöödel hinnati ja vaadeldi hoolduskavas sanitaarraiesse määratud puude seisukorda ning selle tulemusena kuulub mahavõtmisele 247 puud. Pargi intensiivselt kasutatavas osas puude kännud freesitakse, sest pargis on keelatud kändude juurimine. Töödega alustatakse selle aasta augustis ja need lõpetatakse 2016. aasta märtsis.

Külastusinfo hooldustööde ajal

Tööde teostaja Aiastiil OÜ peab hooldustööde ajal tagama kasutatavate juurdepääsuteede ja radade nõuetekohase liigeldavuse, vajadusel teid ja radasid remontima ning tööde lõppedes taastama kasutatud teede ja radade tööde-eelse olukorra. Lisaks tuleb tööde teostamise ajaks tähistada tööobjekti ohutsoonid ning tagada, et pargi külastajaid ja teised kõrvalised isikud ei satuks ohutsooni.

Kui teil on Oru pargi hooldus- ja taastamistööde kohta tekkinud küsimusi, siis aitavad teid:
Tarvo Plotnik – Aiastiil OÜ, tel 5649 3632, tarvo@aiastiil.ee
Harti Paimets – RMK looduskaitse tööjuht, tel 503 6358, harti.paimets@rmk.ee
Janar Aleksandrov – Keskkonnaameti looduskasutuse spetsialist, tel 512 4731, janar.aleksandrov@keskkonnaamet.ee.
Foto: Leevi Krumm
Leevi Krumm
RMK looduskaitsespetsialist

1 comment:

  1. Thanks for sharing this piece, I was not clear which service would be appropriate but now I am. Thank You !Võsa raie

    ReplyDelete