Thursday, February 5, 2015

Väiksemad võimalused sunnivad tegema raskeid valikuid ja eriti läbimõeldud otsuseid...

Seda tõdesid vestlusringis nii vallavolikogu esimees Roland Peets kui ka volikogu majanduskomisjoni esimees Jaak Saar.

Küsisin mõlema mehe käest, mida positiivset võiks Toila valla 2014. aasta majanduselust välja tuua, mis on valupunktid, millele peaks jätkuvalt tähelepanu suunama ja mis on valla arengu prioriteedid väheneva eelarve valguses.
Nii Roland Peets kui ka Jaaks Saar tõid möödunud aastale tagasi mõeldes positiivsena välja selle, et volikogul jätkus julgust ja saavutati konsensus laenu võtmise osas. See oli valla arengu seisukohalt parim otsus, et alustatud projektid lõpuni viia ja elu saaks edasi minna. Tänu sellele on lõpule jõudnud Toila seltsimaja renoveerimine, mis veel mõned aastad tagasi oli küsimärgi all ja oli aeg, kus plaaniti lausa maja lammutamist, sest sellel ei nähtud perspektiivi. Möödunud aasta on näidanud, et renoveerimine oli õige otsus ja vana maja on saanud nö uue hingamise.
Positiivsena toodi välja ka Voka rahvamaja saali ja Voka lasteaia renoveerimine. Tööd mõlemas majas jätkuvad ka käesoleval aastal.
Roland Peets tõi välja, et viimased kolm aastat on proovitud parandada vallakodaniku jaoks olulisi objekte, et luua tingimusi töö- ja koduväliseks tegevuseks. Miks peaks meie valla inimene sõitma kultuuri tarbima Jõhvi või Tallinna, kui selleks on loodud tingimused ka kohapeal? Elukeskkonna parandamine on eeldus ka selleks, et meie elanikkond taas kasvama hakkab. See toob omakorda kaasa ka tulubaasi suurenemise ja paremad võimalused edasiseks arenguks.
Jaak Saar ütles, et väheneva eelarve valguses, mis on osaliselt tingitud ressursimaksu alalaekumisest ja valda laekuva üksikisiku tulumaksu vähenemisest, on vallaraha investeerimine mõistlikult ja kõiki elanikkonna gruppe arvesse võttes eriti tähtis. Laenu võtmine oli raske otsus ja nii nagu eraisiku laenu puhul, tuleb ka omavalitsusel selle kasutamine väga täpselt ja põhjalikult läbi mõelda.
Mõlemad tõdesid, et ressursimaksu ja tulubaasi vähenemine sunnivad rohkem pingutama, et hakkama saada. Küsimus on – kuidas suurendada põhitulubaasi – tulumaksu, kuidas ja millega meelitada valda juurde inimesi, millist lisaväärtust pakkuda, et noored tahaksid Toila valda (tagasi) tulla. (Alates 2012. aastast on Toila valla elanike arv vähenenud 145 inimese võrra. - Toimetaja märkus). Roland Peets lisas, et tuleb hoida silmad ja kõrvad lahti, et kasutada ära erinevate fondide võimalusi lisaraha leidmiseks.
Möödunud aastale tagasi vaadates toodi positiivsena välja ka see, et paljud valla teed said korda – Lõokese ja Ööbiku tänav, Vana Konju tee sai tolmuvabaks. Lepa tänava küsimus on küll jätkuvalt lahtine, kuid selle lahendamisega tegeldakse edasi käesoleval aastal.
Siinkirjutajal on hea meel selle üle, et Roland Peets märkis ära meie raamatukogude aktiivse tegevuse möödunud aastal.
Põgusalt puudutasime ka kooli teemat. Ühine arvamus oli see, et majandusliku poole pealt peaks kooliga praegu kõik korras olema. Nüüd tuleks tähelepanu pöörata sisule ja lisaks igapäevasele hariduse andmisele lisaväärtuse leidmisele. Jaak Saar ütles, et koolil peaks olema mingi kindel visioon, kindel suund, millega edasi minna, millega meelitada siia õppima noori ka väljaspoolt valda. Praegu seda kahjuks ei ole. Roland Peets lisas, et koolil on ees tähtis aasta, kus lisaks õppetööle tuleb lahendada muid ülesandeid. Kui kool suudab pakkuda kvaliteetset haridust ja mingit „rosinat“ veel, siis ei ole kindlasti põhjust gümnaasiumiosa sulgemiseks. Kuid tegelikult teevad ju lõpliku valiku siiski õpilased ja lapsevanemad sellega, kas nad valivad „kodukooli“ või mõne linna eliitgümnaasiumi.
2015. aasta plaanide ja eesmärkidena toodi välja Lepa tänava renoveerimise küsimus, Voka rahvamaja renoveerimise jätkamine ja lõpetamine, Voka lasteaia edasi ehitamine – eesmärk saada korda välisfassaad ja õueala. Oluline on ka AS Toila V.V. edasine tegutsemine. Asutusel on uus juht ja uus nõukogu, nüüd jääb ainult loota, et meeskond hakkab korralikult tööle. 
 
Jaak Saar võtab teema kokku mõttega, et nii nagu kodus, nii ka vallas tuleb elada vastavalt oma võimetele. Erinevas eas inimestel on erinevad lootused ja ootused, mida peaks vald tegema. Volikogu ja majanduskomisjoni ülesanne on tagada, et võimaluste piires saaksid need täidetud. Oluline on see, et eelarves planeeritud kulutused oleksid mõistlikud, läbimõeldud otsuseid toetavad ja võimaluste piires meie elukeskkonda parandavad.

Lea Rand



No comments:

Post a Comment