Thursday, February 5, 2015

Raamatukogu kultuurikeskusena


Kui 2014. aasta alguses tundus, et tänu kärbitud eelarvele ja peaaegu olematule ürituste korraldamise rahale mingeid suuremaid ettevõtmisi planeerida ei saa, siis tegelikult kujunes olukord hoopis paremaks.
Möödunud aastat võib nimetada aktiivse koostöö aastaks. Päris mitu üritust sai korraldatud koostöös Toila valla Spordi- ja Kultuurikeskusega. Abiks olid ka koostööprojektid Alutaguse Matkaklubi, Keskkonnaameti ja Voka raamatukoguga.
Kuna kõik aasta jooksul toimunud sündmused olid ühtviisi tähtsad ja nende hulgast õnnestunumaid oleks raske välja tuua, siis olgu nad siinkohal kõik järjekorras ära nimetatud.

Aastat alustasime reisimuljete õhtuga, kus Aare Rebban rääkis ja näitas pilte oma reisist Lõuna-Ameerikasse.

Emakeelepäeva oli rõõm tähistada koos Anneli Lambi luuleraamatu „Olen iseenda õde“ esitlusega. 

Autogrammitund. Foto: Lea Rand
Aprillikuus toimus koostöös Keskkonnaametiga loodusõhtu „Soome lahe ja hüljeste aasta“ ja koos Toila Gümnaasiumi 5.-6 klassi õpilastega külastasime TTÜ Raamatukogu ja Innovatsioonikeskust Mektory.

Augustikuu lõpus kolis raamatukogu oma lugemispesa Toila sadamasse, et osaleda Muinastulede ööl. 

Foto: Lea Rand
Foto: Lea Rand
  Septembrikuus toimus kohtumine jutuvestja Piret Pääriga 

Peale lugude jutustamise tutvustas Piret Päär ka raamatuid, mida julgeb teistelegi soovitada. Foto: Lea Rand
ja koostöös Voka raamatukogu, Toila valla Hariduse ja Kultuuri Seltsi ja Kaitseliidu Alutaguse Malevaga Toila valla sõja-ajaloo päev.

Koos selle poisiga võib luurele minna küll. Foto: Lea Rand
Olav Vallimäel ja Mati Õunal jätkuks juttu mitme päeva jagu. Foto: Lea Rand

Viimase projekti osana ilmus ka trükis „Toila valla sõja-ajaloo Teejuht“, mille koostamisel olid abiks Voka raamatukogu juhataja Merle Äri ning kohalikud kodu-uurijad Olav Vallimäe ja Jüri Eljas.

Oktoobrikuu oli sündmustest eriti rikas. Koostöös Alutaguse matkaklubiga toimus rahvamatk Oru pargis ja Toilas, mille raames raamatukogu juhataja korraldas 3 õpituba. 
Raamatukogupäevi alustasime leporelloköites raamatu valmistamisega. See projekt sai teoks tänu sellele, et kaks raamatukogu sõpra – Anneli Lamp (jutt) ja Meeli Lõo (illustratsioonid) olid kahepeale valmis saanud lasteraamatu Toila laste lapsepõlvest. Valmis kaheksa eksklusiivset raamatut.

Annelil ja Meelil on, mille üle uhkust tunda! Foto: Peeter Lilleväli
2014. aasta sügisel külastasid kõik Toila Gümnaasiumi 1.-4. klassi õpilased raamatukogu, et paremini meie tegemistega tuttavaks saada ja 5. klass külastas raamatukogu Asutuste päeva raames.
 Toila Gümnaasiumi 1. klass raamatukogus. Foto: Lea Rand
Hea meel on, et Toila Gümnaasiumi õpilased ja õpetajad tulevad enamasti hea meelega kaasa raamatukogu üleskutsetega. 2014. aasta kevadel käisime ekskursioonil TTÜ Raamatukogus ja Innovatsioonikeskuses Mektory nende õpilastega, kes valmistasid omaloomingulisi raamatuid. Möödunud aasta sügisel kutsusime lapsi jubejutte kirjutama ja käesoleva aasta kevadel tahaks kirjutajad Tartusse Trükimuuseumi viia.

Äramärkimist väärib kindlasti ka 2014. aasta sügisel alanud lugemiskoera projekt. Kuigi sellel puhul ei olnud tegu koostööga lasteasutustega, vaid eelkõige lapsevanematega, kes leidsid aega ja tahtmist, et kord nädalas koos lapsega õhtuti raamatukogusse tulla, et lapsed saaksid Stefile lugeda. Lugemised Stefile jätkuvad ka käesoleval aastal.

Isegi Stefil tuli mõnusa jutu saatel uni peale. Foto: Lea Rand
Viimane jõulueelne kohtumine Stefiga. Foto: Lea Rand
Oktoobrikuus tegime algust ka Kella Kuue Kohtumistega. Tegu on kirjandusklubiga, kus igal kohtumisel valib erinev osaleja õhtu teema. Möödunud aastal toimus kolm kohtumist ja sedagi projekti jätkame käesoleval aastal.
Novembrikuus toimus mõnus ja hariv kohtumine raamatu „Lingvistiline mets“ autori Valdur Mikitaga.

Autogrammitund. Foto: Lea Rand
Aasta lõpetas raamatukogu korraldatud kohvikõhtu Toila seltsimajas, millega tähistasime Toila pritsimaja 110 sünnipäeva.

Kui nendele sündmustele lisada veel näitused „Lõosilm ja Hirvesuu“, kus said kokku Indrek Hirve Luule ja Meeli Lõo makrofotod, Marju Mõru maalide näitus, Riigiarhiivi näitus „Pildirindel“, mis oli osa Toila valla sõja-ajaloo päeva projektist, Karel Kraviku fotonäitus „Viru kaevanduse viimane toodang“, Soome Instituudi näitus „Vahvad vanamemmed“ ja rida teisi väiksemaid näitusi ja temaatilisi väljapanekuid, siis võib öelda, et 2014. aastal tegutses Toila raamatukogu tõelise kultuurikeskusena.

2014. aasta võib kokku võtta kui koostöö, uute algatuste ja huvitavate kohtumiste aasta.
Rõõmustav on see, möödunud aasta tõi uusi inimesi nii raamatukogu kasutajate kui ka sündmustel osalejate hulka.
2015. aastaks jääb vaid loota ja soovida, et see trend jätkub.

Kohtumiseni raamatukogus!

Lea Rand

No comments:

Post a Comment