Thursday, November 6, 2014

Toila pritsimaja oma teise sajandi alguses

Toila priitahtliku tuletõrjujate seltsi protokolliraamatust 1901-1918 võime lugeda järgmisi sissekandeid:

1902. aastal – peetakse nõu pritsisara ehitamise kohta. Selleks valitakse 6-liikmeline komisjon.
1903. aastal – pritsisara ehitamine lükatakse edasi raha vähesuse pärast, pealegi lubab Jüri Otto selleks oma ruumi kasutada. ... Arutatakse pritsimaja ehitamist. Ühed pooldavad suuremat, mis oleks 15 sülda pikka ja 5 sülda lai, teised väiksemat. Vaidlused jätkuvad ehitusplatsi ümber.
1904 – pritsimaja ehituseks hakkab lahti minema. Selle eelarveline maksumus ulatub 3000 rublani.
... Pritsimaja käiku andmise pidu koos söögilauaga määratakse 6. detsembrile. Meestele määratakse osavõtu maksuks 1 rubla, naistele 50 kopikat. Kutsed saadetakse Jõhvi, Konju ja Kannukale, kui sõprus- ja naaberühingutele, et need omad esindajad saadaksid.

Peale pritsimaja valmimist kandus seni Abram Simoni teatrimajas toimunud seltsitegevus samuti sinna. Üks osa tollest pritsimajast on praegune Toila seltsimaja, osa põles maha 1953-54. aastal.

Möödunud sajandi esimese poole seltsi- ja teatritegevus oli Toilas väga aktiivne. Sõjajärgsetel aastatel enam sellist hoogu sisse ei saadud. Vaheldusid kultuurimaja juhatajad, vaheldusid näiteringide juhid.
1958. aastal asus tollase Toila Maakultuurimaja direktorina tööla Maie Paumets ja kultuurielu sai uue hingamise. Näiteringi põhitugi oli alates 1956. aastast Teodor Eljas.

Selleks, et tähistada 110 aasta möödumist Toila pritsimaja ehitamisest ja praeguse seltsimaja remondijärgset taasavamist, korraldavad Toila raamatukogu ja Toila valla Spordi- ja Kultuurikeskus kohvikõhtu, kus räägime maja ajaloost, sellega soetud inimestest ja vaatame vanu pilte.
Hingedeaja meeleolu aitavad muusikalise luulekavaga "Vaikus on kuldne" luua külalised Jõgevalt.

Kohtumiseni 5. detsembril 18.30 Toila seltsimajas!

Lea Rand

Foto:
Toila pritsijaoskond demonstreerimisel 4. augustil 1929.a.



No comments:

Post a Comment