Wednesday, October 8, 2014

Sõja-ajalugu meie valla territooriumil on pikk ja kirju

13. septembril sai Voka rahvamajas/olmehoones ja mujal Toila vallas teoks esimene Toila valla sõja-ajaloo päev.

Selleks, et tutvustada nii oma valla elanikele, kui ka külalistele sõja-ajalooga seotud paiku ja sündmusi Toila vallas, korraldas Toila valla Hariduse ja Kultuuri Selts koostöös Kaitseliidu Alutaguse Maleva, Voka ja Toila raamatukogudega ning Voka Avatud Noortekeskusega Sõja-ajaloo päeva.
Päeva jooksul oli valla rahvamajas võimalik kuulata kahte loengut: Aivar Helštein Kaitseliidust rääkis Vabadussõja aegsetest sündmustest praeguse Toila valla territooriumil ja tuntud sõja-ajaloolane ja paljude raamatute autor Mati Õun pidas loengu teemal „Sõda ja saared silmapiiril“.
 
Selleks, et kõiki sõja-ajalooga seotud paiku ka oma silmaga näha saaks, oli võimalus osa võtta matkast, mille käigus külastati erinevaid lahingupaiku ja sõja-ajalooga seotud kohti. Igas peatuskohas rääkisid Aivar Helštein ning meie oma kodu-uurijad Jüri Eljas ja Olav Vallimäe antud kohaga seotud lugusid ja mälestusi.
 
Samal ajal toimusid Voka Noortekeskuses tegevused lastele – sai proovida kätt maskeerumises, meisterdada vana-aegset soomusmasinat ja mängida erinevaid mänge.
Päeva teise poolde mahtus veel filmiprogramm ajaloolistest filmidest, mis oma 
teemalt ikka seotud sõja-ajalooga ja sai vaadata väikest väljapanekut militaaratribuutikast.
Õhtu lõpetas simman, kus ansambli Moisekatziq ehk Mooste poisid muusika 
saatel sai jalga keerutada.
 
Seoses sõja-ajaloo päevaga valmis ka Toila valla sõja-ajaloo Teejuht, milles on koos lühikese tutvustusega sees kõik sõja-ajalooga seotud kohad praeguses Toila vallas. Mõned eksemplarid Teejuhti on veel raamatukogudes saadaval.
Toila ja Voka raamatukogudes olid üleval ka temaatilised näitused.

Päeva korraldamist toetasid Siseministeerium kohaliku omaalgatuse programmi vahenditest ja Toila Vallavalitsus.

Pikemalt saab toimunust lugeda 17. septembril ajalehes Põhjarannik ilmunud Sirle Sommer-Kalda artiklist „Militaarobjektid tekitavad uudishimu“.









Fotod ja tekst Lea Rand

No comments:

Post a Comment