Thursday, March 6, 2014

Kodutütred Titanicul

Tallinna Lennusadama talvehooaja suursündmuseks on kujunenud Titanicu näitus.
Legendaarsest aurikust Titanic on palju räägitud, kirjutatud näidendeid ja filmgi vändatud. Legendist on alati huvitav midagi rohkem teada saada.
16. veebruaril said 36 Toila, Jõhvi ja Kiviõli kodutütart võimaluse oma silmaga näha näitust ja vaadata ringi Meremuuseumis ja Lennusadamas.
Tallinnas algas tutvumine mereriigi ajalooga keskaegses suurtükitornis Paks Margareeta. 100 aastat vana tuukriülikond, paadid ja purjekad erinevatest aegadest ning merepäästevahendid aitasid tuua selgust mereajalukku.
Ja siis Lennusadamasse!
1912. aasta 10. aprilli reisile said “piletid” ka kodutütred. Lastele jagus pardapileteid 1. ja 2. klassi kajutitesse. Kuna vanasti märgiti piletile ka sõidu eesmärk, siis lisan siia mõned näited. Proua Ethel (Adeele) oli äsja abiellunud ja sõitis koos abikaasaga Ameerikasse uut ühist elu alustama. Neil vedas – nad jõudsid kohale. Proua Sara Elisabeth (Anett) oli käinud Euroopas reisimas ja tagasi koju Ameerikasse ta ei jõudnud. Meie noorim reisija oli kõigest 6 aastane Nina (Diana). Ka tema reis ei lõppenud õnnelikult.
Nägime näitusel, mida kujutas endast ”uppumatu” laev, luksuslikult sisustatud kajutid rikkamatele ja väiksed kitsad kajutid madalama klassi reisijatele. Saime jalutada laevatekil ja kitsastes koridorides. Põnevust pakkus ka oma nime otsimine pääsenute nimekirjast.
Originaalleiud pärinevad 1985. aastast, kui vrakk lõpuks leiti ja paljud küsimused said vastuse. Tänapäeval on õnnetusest tehtud järeldused ja elementaarne nõue, et päästevahendeid peab jätkuma kõigile – on saanud alguse just Titanicu katastroofist.
Kodutütred said uusi teadmisi ja veetsid vahva pühapäeva teistmoodi kui tavaliselt!

Maire Aul
Kodutütarde Toila rühma rühmajuht 



No comments:

Post a Comment