Monday, March 31, 2014

Emakeelenädal

Sel aastal viisid Toila kooli emakeelenädala 10.-14. märtsini läbi 8. klassi õpilased, kes valisid selle oma praktiliseks tööks. Õpilasi abistas õpetaja Maie Marks.

Esmaspäeval toimus esimese tunni ajal 1.-8. klassi õpilastele suures saalis lippude meisterdamine, mille teemaks olid eesti keele sugulaskeeled. Igale klassile anti erinevad lipud ning materjalid. Osad õpilased said joonistada lippu vildikate või pliiatsitega, teised said lippu teha värviliste paberitega või rasvakriitidega. Õpilased tulid lippude tegemisega väga hästi toime. Nende lisaülesandeks oli joonistada ka eelnevalt antud jutu põhjal iga lipu juurde sugulaskeele kõnelejatele iseloomulikke tunnuseid. Õpetajatele toimus samal ajal teises ruumis etteütlus.

Teisipäeval toimusid erinevatele vanuseastmetele (1.-4. , 5.-9. ja gümnaasium ning õpetajad) viktoriinid. Eelneval päeval olime me viktoriinilehed raamatukokku viinud. Viktoriine lahendas üpris palju õpilasi, nende hulgas kõige rohkem 1.-4. ja 5.-9. klassi vanuseastmes. Võitjaid oli kokku kuus.

Kolmapäeval toimus 1.-4. klassini ühisluuletamine. Peale esimest tundi jaotasime me klassijuhatajatele paberid, kuhu tuli kirjutada terve klassiga emakeelepäevaga seotud luuletus. Luuletus pidi valmis olema neljanda tunni lõpuks, kuid luuletusi toodi meie kätte ka varem. Võitjaks osutus 2.a klass.

Neljapäeval, 13. märtsil oli meil emakeelepäeva kontsertaktus. Esinesid laulja Kristina Vähi, trompetimängija Priit Rusalepp ning klaverimängija Irina Oja. Nad esitasid meile kodumaiseid viise. Kontsertaktuse lõpus tänasime külalisesinejaid ning eelneva kolme päeva tublimaid. Autasud said parimad lippude meisterdajad, parimad õpetajad etteütluses, tublid viktoriinide lahendajad ning emakeelepäeva teemal luuletuste kirjutajad.

Reedel toimus väikeses saalis 5.-8. klassi võistkondadele sõnasõda. Kohal oli ainult 3 võistkonda, sest kaks klassi olid ekskursioonil ja üks klass unustas tulla. Kohapeal otsustasime teha ka õpetajate võistkonna. Mäng käis nii: karbi sees olid sõnad ning sealt tuli võtta 10 sõna, aga vaadata ei tohtinud. Kui sõnad olid valitud, siis hakkasid võistkonnad neid sõnu seletama ning kui kõik sõnad olid ära seletatud, siis pandi aeg kinni ja see võistkond, kes kõige kiiremini 10 sõna seletas, võitiski. Sõnasõja võitis õpetajate võistkond.

Kuna olime nädalaks põhjalikult valmistunud, siis tundsime end korraldajatena üsna kindlalt. Saime juurde uusi kogemusi, kuidas ülekoolilisi üritusi korraldada. Ise peame nädalat kordaläinuks.

Beatrice Peetsalu, Kirsika Liiva ja Eliise Tamme

No comments:

Post a Comment