Wednesday, January 29, 2014

Fakt on see, et noored soovivad kaasa rääkida

Selleks on kõige parem üritus kord aastas toimuv arutelu üritus „Osaluskohvik“, kus on noortel võimalus kohtuda erinevate otsustajatega (kohalikud ettevõtjad, poliitikud, noorsoopolitsei, noorsootöötajad jne). 
Osaluskohvikute eesmärk on tuua ühiste teemade ümber kokku väga erineva tausta ja kogemusega noored ning noortemeelsed, et panna paika, kuhu tulevikus liikuma peame! Üldkorraldaja on Eesti Noorteühenduste Liit (ENL), kuid igas maakonnas korraldavad seda kohalikud noortekogud, näiteks Ida-Virumaal korraldas seda Ida-Virumaa Noortekogu.
Mina, kui möödunud aastase Ida-Virumaa Osaluskohviku koordinaator leidsin, et vahelduseks võiks ürituse läbi viia kuskil mujal, mitte Jõhvi kontserdimajas nagu kahel eelmisel aastal. 
Nii otsustasingi ürituse läbi viia oma koolis, Toila Gümnaasiumis. Tundsin juba üritust korraldades, et see tuleb kindlasti üks väga vahva ning sisukas üritus. Mind aitasid nii enda kooli ÕOVst kui ka Ida-Virumaa Noortekogust kokku pandud meeskond. Kõige raskemad ülesanded olid ilmselt sponsoritele kirjutamine, otsustajatega ühendust võtmine ning noorte kohale saamine.
Otsustajaid oli väga lihtne üritusele kohale saada. Kõiki huvitas meie üritusel osalemine väga, seda oli näha, kui me nendega suhtlesime. Veidi jama oli noorte kohale saamisega, kuna mõned koolid ei taha oma õpilasi nii kergelt koolist ära lasta ning umbusaldasid meie üritust. Lõpuks saime kokku üle saja noorte ning noortemeelse kaasa mõtlema ning rääkima!
Üritusel oli kokku kuus teemat, neist üleriigilised: noorte seas töötuse vähendamine, noorte omaalgatuse suurendamine, ennetustöö sõltuvusainete tarbimise vähendamiseks ning koolivägivalla vastu võitlemine. Kaks teemat valisime ise oma äranägemise järgi juurde: minu tulevik – edukeskne või keskpärane ning Ida-Virumaa – potentsiaali ju on. Just selles viimases teemas tuli selgelt välja, et meie maakonna noored näevad Ida-Virumaal suuri võimalusi. Tegelikult ei oskagi öelda, millise teema juures arutelu kõige tulisemaks läks, kuna iga gruppi huvitas erinev teema ning igas lauas käidi välja vägagi arukaid ideid.
Arutelude vahepeal said noored muidugi head süüa ning nautida erinevaid noorte tehtud videosid, head muusikat, toredate inimeste seltskonda ning isegi tantsulist etteastet, mida kõik said kaasa teha.
Kokkuvõtte aruteludest saadetakse hiljem laiali koolidesse, noorsootöötajatele ning muidugi on see ka arenguplatvorm nii ENLile kui ka noortekogudele.
Elisabeth Purga

No comments:

Post a Comment