Monday, December 2, 2013

Nostalgilisi mõtteid kodupaigast

 
Olgem ausad, paljusid noori mõjutavad just teiste teod ja valikud.
Me ei võta sageli arvesse iseenda võimeid ja vaateid, lihtsalt mõtleme: tahan nii ja punkt! Sellist suhtumist esineb noortel põhikooli lõpetades ja nii-öelda uude ellu astudes. Esialgu näibki otsus kodust eemale minna väga paljutõotav, kuid aja möödudes mõistetakse, et iseseisvus polegi nii ihaldusväärne, see ei pruugi kõigile sobida. Motiveeritud ja sihikindlad noorukid ei lase esimestel kahtlustel ja kõhklustel võimust võtta ning püüavad, kas või hambad risti, hakkama saada ning tõrjuvad kimbutava murekoorma eemale.
Mind paneb muretsema, kui palju vigu ja uisapäisa otsuseid me võime sellises olukorras teha. Kaugused kutsuvad, uus näib huvitavam. Pealegi õpitakse kogemusest, mitte teiste sõnadest. Siiski, nüüd, kui olen gümnaasiumi lõpetamas suures linnakoolis, võin öelda: „Kaalu hästi oma otsuseid ja kuula oma vanemaid.“ Ega kõik vanemadki müstiliste võimetega selgeltnägijad ole, aga elukogemuselt on nad meist ees ja oma lapsi tunnevad ka kõige paremini just nemad.
Hea näitena võin tuua iseenda. Minu otsus minna peale põhikooli kodust ära linna, gümnaasiumisse, tundus nii õige ja põhjendatud. Vanemate nõu ma loomulikult kuulda ei võtnud. Pingutasin ja püüdsin nagu jaksasin ja – saingi hakkama. Kuid viimasel aastal on tekkinud väga suur igatsus, lausa vajadus minna tagasi pisikesse kodukooli, oma juurte juurde. Suures koolis on olulisem just nagu omandatud ning õpitu lihvimine oma eelmises koolis tunduks nii ahvatlev. Unistan Voka metsateedest, loodusest, merest, kuhu peale koolipäeva jalutama minna, kaamera kaenlas. Unistan luua midagi ilusat, milleks inspireerib mind just see paik, kodu. Tahaksin käia trennis, lugeda häid raamatuid. Tahaksin võtta aega iseendale, olla kodus veel nii palju kui võimalik, enne kui lähen avastama maailma. Eemal oldud aeg on õpetanud mind seda mõistma ja väärtustama.
Ma leian, et sellepärast ongi paljud noored läinud tagasi kodukooli, kuhu jäi kõik OMA: sõbrad, vanemad, unistused. Olles eemal sellest kõigest – vanadest klassikaaslastest, tuttavatest õpetajatest, perest, kodust – mõistetakse, et tegelikult ei olnudki minek õige valik. Võib-olla ka minul, sest ma igatsen ju nii väga tagasi. Kindlasti olen õppinud ka enda kohta midagi uut ja olen sammukese lähemal iseenda avastamisele. Kurb on vahel kuulda, kuidas keegi veidi halvustavalt räägib nendest noortest, kes tagasi tulevad: „Näe, jookseb nüüd, saba jalge vahel, koju tagasi! Näe, ei saanudki hakkama – on harjunud kergelt läbi saama!" Kas see tähendab just seda? Kahtlen. Ehk kisub kodu poole siiras juurteni ulatuv armastus?
Huvitavad on need noorte valikud ja teed, proovigem neid mõista!
Marilin Kivisto

No comments:

Post a Comment