Monday, October 7, 2013

Head valla kodanikud!


Toila valla volikogu VI koosseisu aeg hakkab ümber saama ja oleks mõistlik korraks tagasi vaadata. Selle neljaaastase perioodi võib Toila vallas tegelikult kaheks jaotada – aastad kuni 2012 ja hiljem. Selle jaotuse põhjuseks on koalitsiooni muutus. Häälte jaotus 6:7 on ju nii habras ja nii juhtus ka peale Tiit Salvani lahkumist vallavanema ametist, et võimule tulid hoopis teised inimesed ja algasid natuke teised protsessid.
Kui vaadata tagasi nendele neljale aastale, siis on üks otsus, mis natuke hinge kriibib – nimelt ei suutnud me tollast koalitsiooni veenda Oru pargi valge maja andmises RMK-le, vaid aeti jonni, et teeme ise koolituskeskuse. RMK käes oleks see asi valmis olnud ja töötanud täna. Võitnud oleks sellest nii vald kui valda külastavad inimesed.
Aga üldiselt on meil läbi nende aastate kõik asjad lahenenud suhteliselt konstruktiivselt ja koostöös, sest me ei ajanud oma asja, vaid asja, mis paljudel vallakodanikel südamel.
Millega on jäänud mulle meelde need aastad?
Kuni 2012 – toimusid arendused läbi toetuste.
2010 – alustati MTÜ Merepäästemaja ehitust ja Toila laululava rekonstrueerimist; terviserada lükkus edasi; aasta nael oli KOIT kavast renoveeritav gümnaasium; tulumaksu laekus -6%
2011 – merepääste maja, laululava ja gümnaasium said valmis, alustati sadama laohoone rekonstrueerimist ja soetati kaluritele tõstuk, tulumaksu laekus +3,5%.
Tänuväärne, et tänu toetustele sai renoveeritud gümnaasiumihoone ja laululava, kuid nii mõnedki objektid oleks olnud mõistlikum lükata pingereas tahapoole, kuna toetustega kaasneb alati ka omaosalus valla eelarvest, mis rahalises väljenduses ei ole mitte väike. Nii ongi juhtunud, et Voka lasteaia renoveerimine on juba aastaid jäänud tegemata ja olukord muutunud kriitiliseks.
Alates 2012 – otsus, et ainult toetustel põhinev arendus ei ole jätkusuutlik. Peame ehitama vajaduspõhiselt, isegi kui selleks pole toetusi. Oleme püüdnud päästa valla kultuurielu jätkumist, mis Toilas oli lausa väljasuremisohus ja Vokas on püsinud ainult entusiastide najal. Samas seisis kasutamata endine Voka EPT olmehoone. Tõsiasi on see, et kultuurielu jätkumiseks vajalikud hooned olid pea täielikult amortiseerunud ja tegelemine noortega kooliväliselt peaaegu olematu.
2012
pandi paika plaanid ja rakendusid tööd valla kultuuriobjektidel:
- Toila seltsimaja renoveerimise I etapp,
- Voka rahvamajas Avatud Voka Noortekeskuse ruumide renoveerimine,
- Ööbiku ja Lõokese tänava elamurajoonis soetati arendajalt 2€-ga kommunikatsioonid, et parandada elanike elukvaliteeti,
- valmis kava Toila sadama edasiseks opereerimiseks.
2013
- valmis Toila terviserada,
- algas Toila seltsimaja renoveerimise II etapp,
- algas Voka rahvamaja saali renoveerimine,
- Ööbiku ja Lõokese tänavavalgustus,
- loodi valla allasutus Toila Sadam,
- on avatud uus kohvik Oru pargi väravas.
- on vastu võetud otsus ja leitud raha, et alustada Voka lasteaia renoveerimist.
Täna, meie koosseisu viimase volikogu istungi eel, tahaksin ma tänada eelkõige meie koalitsiooni liikmeid, kes on suutnud leida alati üksmeele meie üheskoos tehtud otsuste elluviimisel.
Suur tänu volikogu aseesimehele, alaliste komisjonide esimeestele ja komisjonide liikmetele tehtud töö eest.
Tänan vallavanemat, vallavalitsust, vallasekretäri ja valla ametnikke meeldiva koostöö eest.
Me teame, et meie tehtud otsused on need, mida paljud vallakodanikud on meilt oodanud. Teame ka, et palju oleks veel teha.
Loodan, et meie algatatud protsessid saavad jätkuma.
Lugupidamisega
Roland Peets
Toila valla volikogu esimees

No comments:

Post a Comment