Thursday, October 31, 2013

8. klassi õpilased käisid õppekäigul Viinis

14.-18. oktoobrini oli 8. klassi saksa keele rühm õppekäigul Viini. 
Kõik sai alguse rahvusvahelisest e-Twinningu projektist “Einladung zur Party”, millega sel hetkel veel 5. klassis õppinud õpilased 2011 aastal Ettevõtliku kooli projektikonkursil 385 eurot võitsid. Otsustasime seda raha kasutada ühiseks reisiks Viini. Enne seda tuli aga veel paar aastat saksa keelt õppida ja natuke raha koguda. Reisi jaoks teenisid ettevõtlikud lapsed näiteks valla aastapäeval lisaraha kohvikuga “Viini!”.

Selle aasta jaanuaris viibis meie koolis vahetusõpetaja Viinist, kellega koostöös siis õppekäik lõpuks teoks sai. Õpetaja Karin Veit taotles ka Viinis ühest sihtasutusest raha meie muuseumipiletite ja ühistranspordi jaoks, nii saimegi Viinis vabalt liikuda ja mitmeid erinevaid muuseume külastada..
Esimesel õhtul tutvusime omal käel linnas jalutades kesklinna põhiliste vaatamisväärsustega. Tänu sellele oli lastel järgmistel päevadel ka juba lihtsam iseseisvalt orienteeruda. Meie laste jaoks olid põnevad nii esimene lennureis kui ka metrooga sõitmine. Hakkamasaamine tõelises suurlinnas oli kindlasti eduelamus.

Partnerkoolis tervitas meid järgmisel hommikul direktor ja õpilased tutvustasid ennast ning oma maja. Saime piiluda erinevatesse tundidesse ja meie õpilased tegid esitlused Eestist ning meie koolist. Kõigil päevadel saime kooli sööklas osa traditsioonilisest Viini köögist. Nii olid meie menüüs näiteks Frittatensuppe (pannkoogiribadega supp) ja veiseliha spinatiga. Pärastlõunal olid meie programmis veel Hunderwasseri maja, Schönbrunni lossi aed ning sealsed labürindid. Põnevas interaktiivses muusikamuuseumis Haus der Musik sai katsetada ja uurida näiteks oma kuulmist ja helide tekkimist ning levikut, aga kõige rohkem elevust tekitas kindlasti võimalus dirigendina Viini filharmoonikute ees seismine. Mõne noore dirigendi taktikepi all jäid virtuaalsed muusikud rahule, kui aga Väikese öömuusika tempo liiga kiireks läks, võis viiuldaja püsti tõusta ja edasimängimisest keelduda. Viini klassikutest on kõigil nüüd parem ülevaade.

Kolmandal päeval sõitsime Prateri lõbustuspargis ajaloolise vaaterattaga, käisime audiogiidi saatel Hofburgi lossi Hõbedakambris, Sisi muuseumis ja keiserlikes ruumides. Päeva lõpus võõrustas partnerkooli direktor meid traditsioonilises Viini kohvikus, kus kohustuslikuks programmiks oli loomulikult tort või õunstruudel ja kuum šokolaad.

Neljas päev algas kogunemisega Viini südalinnas. Partnerklassi õpilased olid jaotatud kuude rühma, iga rühmaga liitus üks meie õpilane. Õpilased said Viini kaardid ning töölehed küsimustega, millele nad koostöös pidid vastused leidma. Kuna meie partnerklassis õpib päris palju lapsi, kes ei ole pärit Austriast, siis ei olnud küsimustele vastuste leidmine ka nende jaoks alati lihtne. Ühise linnaralli käigus sõlmiti uusi sõprussidemeid ja püüti suhelda saksa keeles. Meie jaoks oli kindlasti huvitav kogemus tavalise Viini kooli õpilaste väga kirev rahvuste koosseis.

Viini teema võtsime kokku interaktiivses ajaloomuuseumis Time Travel, kus seintel kõnelesid “sigatüükalikud” kuulsate austerlaste maalid, 5D kinos sai rännata läbi Viini ajaloo, käia audientsil keiser Franz Josefi juures, elada varjendis üle Viini pommitamine ja sõita Fiakeriga Viini katuste kohal.
Õpilaste jaoks oli see õppereis vaheldusrikas lõiming keeleõppest, ajaloost, muusikast, kunstist ja kultuurist. Usun, et reis oli motiveeriv ja nii mõnigi reisil sõlmitud sõprus kestab tänu kirjavahetusele ja internetisuhtlusele veel kaua.

Signe Ilmjärv
Toila Gümnaasiumi saksa keele õpetaja

Rohkem pilte

No comments:

Post a Comment