Friday, August 23, 2013

Hea inimene, kes hoolid merest ja merendusest!

Jõhvi kontserdimaja ja Toila Vallavalitsuse koostöös toimub 31.08.2013 a. Toila sadamas “Meri, Muusika ja Muinastuled” õhtu. Meri, Muusika ja Muinastuled on jätkuprojekt 2007. aastal Toila sadamas toimunud Muinastulede Ööle.

Muinastulede öö on vana Skandinaavia traditsioon, mille kohaselt süüdati rannaäärsetel aladel tuled suvehooaja lõpu tähistamiseks, ühtekuuluvustunde kinnitamiseks ning lahkunud hingede mälestuseks.
Vana traditsiooni hakkas elustama Soome, kui 1992. aastal süüdati taas esimest korda muinastuled. See on liikunud üle Botnia lahe Ahvenamaa kaudu Rootsi, lõkkeid süüdatakse Läti, Leedu, Poola, Saksamaa ja Taani randades, Eestis Läänemere ääres ja ka sisemaal.
Tuletegemise tänapäevaseks ideeks on jätkuvalt Läänemere rahvaste ühendamine ja kultuuripärandi säilitamine, erinevate maapiirkondade omavahelise läbikäimise ja koostöö arendamine. Tuled süüdatakse traditsiooniliselt õhtul kell 21.30 mereäärsetes paikades nii, et need paistaksid järgmise tuleni.
Jõhvi kontserdimaja koos Toila vallavalitsusega soovib sellele sündmusele hoogu juurde anda ka Ida-Virumaal, kus augusti viimasel laupäeval, 31. augustil 2013 korraldame selle tähistamiseks meeleoluka õhtupooliku ning tulevärgi Toila rannas.

Toila rannas toimuva „Meri, muusika ja muinastuled“ programm sisaldab järgmist:
* Registreerub kuni 15 meeskonda, kes ehitavad õlgedest ja puidust skulptuure, mis õhtul süüdatakse. NB! Kasutatakse ainult loodussõbralikke materjale.
* Tulekillu tuleshow võimsate leegikahuritega!
* Ajalooline puidust päästepaat jõuab esmakordselt Toila sadamasse!
* Avatud on lastenurk - maskotid, meisterdamine, mereteemalised multikad, näomaalingud, puidule muinasjälje jätmine, õnneloos!
* Peaesineja Paabel ning DJ Vaido Pannel. Erikülalised Tippjuhtide trio ja rahvatantsijad!
* Külastada saab Kotka Merepäästelaeva, õige tuule korral saab näha BEST Surfiaia lohesurfarite demoesinemist merel!
* Osaleda saab õppelohede lennutamisel ja longboard rulakoolitusel, mida korraldab BEST Surfiaed.
*Muinastulede süütamine kell 21.30

Programmi algus kell 16.00 ning sissepääs üritusele on tasuta!
Programmi juhib Veiko Taluste.

„Meri, muusika ja muinastulede“ õhtut toetavad:
LEADER toetusprogramm, ajakiri „Paat“, Kemmerling, Toila SPA, Eesti Vabatahtlik Mere- ja Järvepääste, BEST Surfiaed, Politsei- ja Piirivalveameti Ida prefektuur, Eesti Energia, Toila Sadama Jahtklubi.

Tulge mere äärde, uskuge, see on võimas tunne, kui näete rannikul mitmeid tulesid süttimas.


Toila ajalooline päästepaat on peaaegu valmis. Ehitajatega on kokkulepe, et 29. augustil minnakse järgi ning Muinastulede ööl saab uut paati juba huvilistele näidata.

No comments:

Post a Comment