Wednesday, May 22, 2013

Patareisid koguvad robotid, tulnukad kosmoses ja katsed külgetõmbejõuga

Mai on keskkonna kuu, kuid Naerumere lasteaias tutvusid lapsed nii meid ümbritseva keskkonna kui ka kosmosega juba jaanuarikuus. Kosmosenädalat alustasime robotite meisterdamisega. Robotid õpetasid meile, et patarei on ohtlik jääde, mis loodusesse sattudes eraldab kahjulikke aineid ning et vanu patareid taaskasutades saab neist toota uusi patareisid. Igal hommikul kontrollisid lapsed, kas robot on kõhu täis saanud. Aga tuli välja, et ta on täitmatu isuga.
Ligi kaks kuud kestva kodudest hoolika kasutatud patareide toomisega robotite kõhtu kogunes kokku üle 6 kilo patareisid, mille viisime Toila kauplusesse, kus need lahkelt ka vastu võeti.
Nädala jooksul oli lastel võimalik lasteaia koridoris tutvuda erinevate tegevuskeskustega – tähistaevast tuli teiste säravate tähtede seast üles otsida oma nimi, planeetide keskuses sai uurida päikesesüsteemi mudeli abil maakera sõprusplaneete ja ka imestada, vaadeldes õhtuhämaruses lakke projitseeritud tähtkujusid.
Seda, et planeet maa on hädaohus, proovisime leevendada prügi sorteerimise harjutamisega.



Magnetitega katseid tehes saime aimu maa külgetõmbejõust. Sellega tuleb ju ometi tuttav olla, sest kes ei tahaks teada, et kui maakeral magnetvälja ümber poleks, siis puhuks päikeselt tulevad tuuled maakera avakosmosesse.
Maakera kui kosmosest paistev helesinine planeet. Miks on see nii? Avastasime, et enamus meie koduplaneeti katab vesi ning katsetasime erinevate esemete ja materjalidega, mis ujuvad veepinnal ning mis vajuvad põhja.
Kuid ega me ainult nina raamatus planeete avastanud, meil oli aega ka torti teha. Iga rühm valmistas küpsisetordi, mille kaunistas marmelaadist kujundatud rakettidega. Nädala lõpetas SUUR KOSMOSE KOSTÜÜMIPIDUPIDU, kus kosmosesse kokku kutsutud tulnukad, robotid, kosmoseprintsessid ja tähehaldjad omavahel tutvust sobitasid.
Kosmoseasukad rändasid mängeldes läbi kõik tuntud planeedid, isegi kuul käisime ära ning ületasime kõik raskused – näiteks kuu peal kõndides olime täiesti kaaluta olekus ja teisel planeedil jällegi tuli pidevalt kätega pilvi laiali ajada, siis jällegi läbi orgude minna ja üle mägede ronida. Osavust tuli proovida kosmoselimbos, julgust tuli proovile panna Saturni rõngast läbi hüppamisega. Samuti saime ootamatult kokku kosmose direktoriga, kes planeete tahtis takistada koju jõudmast ning tema eest tuli igati kõrvale põigelda.
Lõbus oli ka kosmose disco, kus huvitav küll, aga tantsitakse sama muusika järgi, mille järgi meiegi Maa-asukad siin maakera peal.
Olgem toimekad ja hooligem keskkonnast igal kuul, igal aastaajal ja teeme ära ka väikseid tegusid!
Anneli Arge
Toila Lasteaed Naerumeri Rõõmukillukeste õpetaja

No comments:

Post a Comment