Wednesday, May 22, 2013

Millest tunned Sina, Ida-Virumaa noor, puudust?

Iga noor, olenemata elukohast, tunneb millestki puudust. See ongi normaalne elu edasiviiv jõud, me vajame uuendusi ja muudatusi, tahame ise midagi korda saata. Sealhulgas ka meie.
Ly Ehini sulest on pärit järgmine mõttekild: “Igaüks elab oma elu - parimal viisil, kuidas ta oskab. Keegi ei ela selleks, et meile meeldida ja meie ootusi täita.“

Meie isiklikult sooviksime, et eestlased ja venelased saaksid omavahel paremini suhelda. Kuidas seda saavutada?
Võiks korraldada erinevaid üritusi, kuhu saaksid tulla nii eestlased kui ka venelased, korraldada palju erinevaid koolitusi ning seminare, mille käigus õpetatakse venelastele eesti keelt ja kultuuri ning eestlastele vene keelt ning nende rahvakultuuri, traditsioone jm huvitavat.
Koolid võiksid valida sõprusklasse, üritustel oleksid koos nii eesti kui ka vene keelt kõnelevad noored, õpilased saaksid omavahel paremini läbi ja tunneksid sellest rõõmu. Esimesel kohtumisel võiksid nad luua sõprussuhteid.

Me näeme probleemi veel selles, et noortel on vähe võimalusi olla kusagil koos ja teha midagi vahvat. Võiks olla rohkem noortekeskuseid või sellelaadseid kohti, kus noored saaksid koos aega veeta. Need, kes kuuluvad mingisugusesse organisatsiooni, võiksid korraldada noortele palju huvitavaid tegevusi või üritusi, et noortel oleks huvi neist osa võtta ja hiljem vajaduse ning soovi korral nendesse organisatsioonidesse kuuluda.

Meie õnneks on meil olemas V.A.N.K (Voka Avatud Noortekeskus).
Noori peaks julgustama ja neile võiks kuidagi sisestada, et nad ise käiks kohal, osaleksid huvitegevustes, oleksid aktiivsed ja tegeleks millegi põnevaga. Väga lihtne ja mugav on istuda kodus arvuti taga ning vinguda, et nende jaoks ei tehta midagi. Noored võiksid ise tulla ja oma arvamust avaldada, mida nad teha sooviksid ja mis neile teha meeldiks (väljasõidud, matkad vms).
Kui me ise tahame midagi, siis pingutame selle nimel ega lase teistel kõik ära teha. Keegi tark inimene on öelnud kuldsed sõnad: “Maailmas midagi ei muutu, kui meie ise ei muuda. Sa tegema pead kõik, mis suudad ja isegi kui suurt ei suuda.”

Vaatamata sellele, et meie maakonnas on sellised mured, on Ida-Virumaa meie jaoks alati südamelähedane koht, siia tuleme alati uhkusega tagasi. Dagmar Normet on öelnud: “Ka aegade jões peab inimesel oma kodusaar olema.”

Getter Marii Kalvik
Diana Ziltsova
Toila Gümnaasiumi 8. klass

No comments:

Post a Comment