Wednesday, May 22, 2013

Investeeringutest Toila vallas 2013. aastal

Käesoleva ülevaate põhiidee on valgustada inimesi nende koduvallas toimuvast ning mõnede objektide puhul tuua täpsemalt välja, miks vald just ühe või teise fookuse on valinud.

Toila valla rahvamaja (Voka olmehoone)
2013. aastal lõppes Voka olmehoone terviklik projekteerimine, et valmistada ette selle järk-järgulist rekonstrueerimist. Käesoleval aastal on valla eelarves planeeritud vahendeid saali ja mõne abiruumi rekonstrueerimiseks, kuid mitte enamaks. Täpsem tööde maht selgub peale ehituskalkulatsioonide teostamist ning hanke läbiviimist. Paraku on enamus Euroopa Liidu Struktuurfonde juba suletud ning kaasrahastust antud hoone uuendamisesse väga keeruline leida, mistõttu tuleb seda teha omavahendite arvelt.
Voka Avatud Noortekeskus on väga hästi käima läinud ning noored on leidnud endale koha, mille järele juba pikalt puudust tunti. Ennekõike on noortekeskuse eduka käivitamise taga noored ise ning nende juhendaja Merle Harjo.

Toila Terviserada (pargirada)
Eelmisel aastal alustatud tööd viiakse sel aastal lõpuni ning ehitaja annab objekti üle hiljemalt 31. august 2013. Tegemist saab olema Eesti ühe unikaalseima terviserajaga, kuna maastiku eritasalisus nõuab vähemalt rulluisutajatelt paremat ettevalmistust. Kogu terviserada saab olema valgustatud ning varustatud nii asfaltkattega kui eraldi sõelmetel jooksurajaga. Lisaks rajatakse rannaala lähistele 2 jõudlusväljakut. Terviseraja ehitust kaasrahastab Euroopa Liit läbi EASi poolt koordineeritava Kohalike Avalike Teenuste Arendamise programmi kaudu 75% ulatuses.

Toila seltsimaja
Alustatud on Toila seltsimaja katuse vahetamise hanke läbiviimisega ning käesoleva aasta suvel hakatakse töödega peale. Vald on küll tellinud mitmeid projektlahendusi Toila seltsimaja uue hoone rajamiseks, kuid kahaneva investeerimisvõimekuse tingimustes ei ole täiesti uue hoone rajamine otstarbekas. Eelmisel aastal remonditi seltsimaja saali põrand ning abiruumid, ehitati välja vee- ja kanalisatsioonitrass, vahetati aknad ning soetati täiendav kütteallikas.

Voka lasteaed Naksitrallid
Pikalt on kavandatud Voka lasteaed Naksitrallid hoone rekonstrueerimist, selle fassaadi soojustamist ja uuendamist, vundamendi soojustamist ning katuse ja ventilatsiooni väljaehitamist. Kevadel küsiti selleks ka kaasrahastust Regionaalsete Investeeringutoetuste Andmise Programmist, kust saime hiljuti tagasisidet, et seoses programmiliste vahendite nappusega ei osutunud Toila valla taotlus toetatuks.
Lasteaia katus vajab siiski uuendamist ning juuni volikogus tuleb varem kinnitatud eelarves hakata leidma lisavahendeid, kui tahetakse sel aastal katuse rekonstrueerimine lõpuni viia. Kuna uuendamist vajab kogu hoone, siis tuleb ka järgnevatel aastatel eelarvesse vajalikud summad planeerida.

Voka staadion
Voka inimestele ei ole kindlasti märkamatuks jäänud staadioni tribüünide lammutamine. Tänaseks on sealsed tööd juba suures osas lõppenud. Tribüünide lammutamine oli vajalik, kuna selle konstruktsioon oli kohati ohtlik. Voka staadion tervikuna jääb ootama uut Euroopa Liidu rahastusperioodi, mis algab küll 2014. aastast, kuid mille rakendamine toimub tõenäoliselt 2015+ aastal. On selge, et Voka staadioni unikaalne asukoht võiks viia selleni, et Voka staadion saab tulevikus olema Ida-Virumaa esindusstaadion nii jalgpallis kui kergejõustikus.

Toila sadam
Sadamas käib hetkel vilgas süvendustöö, et tagada kõikidele meresõitjatele vajaliku sügavusega sadamast sisse- ja väljasõit. Samuti käivad olemasoleva sadamakai rekonstrueerimistööd ning rajatakse uus slipp (vana slipp on juba suletud). Kõikide nimetatud töödega peaks valmis saama juuni esimese nädala lõpuks ning siis saab sadama ka aktiivselt kasutusele võtta. Kõiki nimetatud töid kaasrahastatakse Euroopa Kalandusfondist, kus omafinantseering on vaid käibemaksu osa ehk siis 20%. Juuni keskpaigaks paigaldatakse sadama akvatooriumisse ka ujuvkai, millega tagatakse täiendavalt 13 uut kaikohta. Ujuvkai ehitamist on toetanud Keskkonnainvesteeringute Keskus.
Investeeringud kalanduse arendamiseks on läinud asja ette, kuna nii vilgast kalapüüki ei ole Toilas juba pikki aastaid nähtud. Lisaks Toila kaluritele on siia tulnud kala püüdma ka kalurid mujalt Ida-Virumaalt.

Mitmed inimesed on küsinud, miks vald on võtnud sadama sedavõrd suure luubi alla ja seetõttu jätnud mõne teise objekti paremaid aegu ootama. Vastus sellele küsimusele on väga selge – sadamas ei ole tehtud ühtegi investeeringut, millele ei oleks tulnud kaasrahastust mõnest Euroopa Liidu programmist. Tegelikkuses ei ole vallaeelarvest sadamasse tehtud investeeringud üldse suured, kui kõrvutada valla teisi objekte, mille rahastamine on toimunud puhtalt omavahendite arvelt. Sadam on ka ainukene valla objekt, mille arendamisega kaasnevad konkreetsed töökohad ja lisasissetulekud väga paljudele meie valla peredele.

Toila valla investeerimisvõimekus on tulevastel aastatel märgatavalt kahanev. Kuni eelmise aastani said kohalikud omavalitsused ressursitasu (kelle territooriumil käis kaevandustegevus), siis tulevatel aastatel kärbitakse seda järk-järgult kuni täieliku kadumiseni. Edaspidi tahetakse riiklikult suunata kaevandamisest saadavat lisatulu tasandusfondi, kust saaksid lisatoetust väiksemad ja eelarveliselt kehvemas seisus olevad omavalitsused. Toila vallal tõenäoliselt tasandusfondist tulu saajate järjekorda asja ei ole.

Kindlasti on vallas objekte, mis vajaksid erinevate huvigruppide arvates eelisarendamist, kuid kahaneva eelarve tingimustes ei ole enam võimalik emotsionaalseid otsuseid teha. Kõik edasised investeeringud peavad olema hoolikalt läbi mõeldud ja tulevikus valla eelarvet võimalikult vähe koormavad. Ainult sellisel juhul saame rääkida valla jätkusuutlikust arengust, kui säilib investeerimisvõimekus ning kogu valla eelarve ei kulu erinevate objektide ülalpidamiseks.

Veel enne suurt suve hakatakse vallale uut arengukava koostama, mille periood ulatub kuni aastani 2020. Plaanis on kaasata kõiki huvigruppe, et üheskoos valla tulevik hoolikalt läbi mõelda ning lahendust vajavad kitsaskohad ära kaardistada. Uute tegevussuundadega saame vastu astuda uuele Euroopa Liidu rahastusperioodile.

Ilusat suve!

Mehis Luus
arendusnõunik

No comments:

Post a Comment