Wednesday, May 22, 2013

Ida päästekeskus annab nõu, kuidas teha lõket ja ohutult grillida

Kätte on jõudnud kevadine aeg, mil inimesed asuvad oma koduümbrust korrastama, süüdatakse lõkked ja talvekorterisse viidud grillid tuuakse välja. Lõkke tegemisel on, et tuleb täita kõiki ohutusnõudeid: piirata lõkkease mittesüttiva pinnasega, hoida käepärast esmased kustutusvahendid ning lõket valvata. Järelevalveta jäetud kustutamata lõkkest saab sageli alguse ulatuslik kulu- või metsapõleng, mida päästjatel tuleb kustutada tunde, päevi või halvemal juhul nädalaid.
Täiesti ohutut tule tegemist ei ole olemas ning seetõttu tuleb alati valvas olla ja hoida tulel silm peal. Ainult nii saab õnnetuse juhtudes ise põlengu kiirelt ära kustutada ning suurem kahju jääb tekkimata.

Ohutu lõkke tegemine
Enne lõkke tegemist soovitame uurida kohaliku omavalitsuse õigusakte – tiheasustusalal võib olla lõkke tegemine keelatud või siis on määratud, mida lõkkes põletada tohib.
Lõket tohib teha ainult nõrga tuulega ning ohutus kauguses metsast ja hoonetest, sealhulgas kütte- või põlevmaterjali hoiukohtadest. Lahtist tuld ei tohi teha, kui tuule kiirus ületab 5,4 meetrit sekundis. Ohutu kaugus väikese, alla meetrise läbimõõduga lõkke puhul on vähemalt 8 meetrit hoonetest ja 10 meetrit metsast.
Lahtist tuld ei tohi jätta järelevalveta, isegi mitte hetkeks, laske sel lõpuni põleda, kustutage veega või summutage näiteks liivaga.

Ohutu grillimine
Soojad kevadilmad on meelitanud inimesed ka õue, et oma grillid taaskord üles seada. Liha grillides või näiteks kala suitsutades tuleb samuti tähelepanelik olla, et lõbusast ajaveetmisest midagi tõsisemat välja ei kujune.
Põlevat grilli, suitsuahju või lõket ei tohiks mitte mingil juhul jätta järelevalveta – see on tuleohutusnõuete rikkumine, lõke ja grill tuleb enne lahkumist hoolikalt kustutada. Grillimisel on nõutud kaugus hoonest eelvalmistatud söe puhul 2 meetrit, aga ise sütt põletades 5 meetrit.
Lõkke tegemisel ja grillimisel tuleb valvata ning loomulikult viimane kustutab tule!

Rohkem infot tuleohutusnõuete kohta saate päästeala infotelefonilt 1524 või Päästeameti kodulehelt www.rescue.ee/303.



No comments:

Post a Comment