Wednesday, April 10, 2013

Laurentsiuse Selts palub abi

Laurentsiuse Selts pöördub Teie poole palvega aidata kaasa tänase eesti kirjakeele ühele rajajale, XIX sajandil elanud ja töötanud Eduard Ahrensile mälestusmärgi püstitamisele.
E. Ahrensi ja tema mõttekaaslaste keeletöö võimaldas eestlastel kujuneda kultuurrahvaks ja ka riigirahvaks. Sellega on tema panus võrreldav F. R. Faehlmanni, F. R. Kreutzwaldi ja teiste XIX sajandi suurmeeste omaga, ent niivõrd tähelepanuväärse isiku mälestus on tänaseni pea täielikult jäädvustamata.

Laurentsiuse Selts korraldas 2012. aastal mälestusmärgi ideekavandite konkursi. Konkursile laekus 11 võistlustööd, millest valiti välja pronksskulptuur, mis kõige paremini sobib E. Ahrensi elupaiga, Kuusalu vana pastoraadi ümbruse miljöösse.



Mälestusmärgi eelarve on 50.000,00 eurot, mille kokku saamine on suur väljakutse. 10% toetuse on lubanud Kuusalu vald. Laurentsiuse Selts omalt poolt korraldab korjanduskampaania.

Mõistame, et üritusel ei saa aga olla edu ilma äriettevõtete, avaliku sektori ja annetajate panustamiseta. Sellest on ka ajendatud käesolev pöördumine. Kutsume kõiki hea tahtega annetajaid osalema suurmehe mälestuse jäädvustamises.

Mälestusmärgi püstitamiseks vajalik summa oleks koos, kui iga Eesti elanik annetaks 3,5 
eurosenti.
Mälestusmärgi püstitamisega seotud materjalid on leitavad Laurentsiuse Seltsi kodulehelt: http://www.laurentsiuse-selts.eu/web/.
 
Kõikide annetajate nimed jäädvustatakse tänutäheks, sh üle tuhande euro annetanud isikute, ettevõtete ja institutsioonide nimed jäädvustatakse mälestusmärgil.

Kui leiate võimaluse toetada väärika monumendi püstitamist meie rahva täna kasutatava keele alusepanijale, saate seda teha, kandes annetatava summa MTÜ Laurentsiuse Seltsi pangakontole nr 10220114903012 (IBAN: EE8710102201149030129). Palume Teil võimalusel seda pöördumist levitada.

Sulev Valdmaa Urmas Kirtsi Heiki Haljasorg
Laurentsiuse Seltsi esimees Kuusalu vallavanem Tallinna Toomkooli õpetaja

No comments:

Post a Comment