Thursday, March 21, 2013

Printsessipäev Sinistes Naksides

Ühe ettevõtliku lasteaia märksõnaks on laste kaasamine õppetegevuse planeerimise protsessi. Nagu me kõik teame, on 8. märts naistepäev ning sel päeval pööratakse naistele erilist tähelepanu. Meie lasteaias on naistepäevale eelnev nädal nimetatud tüdrukute nädalaks. Planeerides ja küsides tüdrukutelt, mida sel kaunil nädalal ette võtta, tuli nagu ühest suust vastuseks: „Me tahame printsessid olla!“. Poisid ütlesid ka oma sõna: „Meie tahame ka keegi olla. Meie oleme siis rüütlid ja printsid.“


Teisipäeval oligi siis meil „Printsessipäev“. Tüdrukud olid riietatud ilusatesse kleitidesse, mõnel kodus valmistatud kroon peas. Kellel krooni polnud, sai rühma kostüümivaramust tiaara pähe, muidugi mõista käis see ka minu kohta ka. Laste silmad lõid särama, kui uksest astus sisse Johan. Tal oli peas uhkeim kroon ning kaasas kilp ja sõjakirves, millega vanasti rüütlid lossi valvasid. Imestamist ja häid komplimente tuli ja tuli. Leonardil oli kaasas mõõk. Printsessidel oli väga turvaline selliste rüütellike pintsidega. Meil oli ka väga tubli, tähelepanelik ja viisakas teener, kes suutis kummarada maani ja pakkus kogu päeva vältel printsessidele ja printsidele istet.
Samal ajal kui printsid hommikvõimlemisega end vormi ajasid, õppisid printsessid printsessilikku käitumist: kuidas istuda, teretada ja suhelda. Pärast hommikueinet tegelesime kaunite kunstidega: printsessid maalisid uue kleidinäidise ja printsid kaunid lilled. Saalis oli ball. Ballile mindi printside käevangus. Kuna meil oli ainult neli printsessi ja kaheksa printsi, võisid printsessid uhkelt kahe printsi saatel peole rutata. Kuninganna Tiina õpetas uusi tantse, kuulati klassikalist muusikat ja mängiti pilli. Eriliseks kujunes see päev prints Marcuse jaoks, sest tal oli sünnipäev. Ühises sünnipäevaringis lauldi sünnipäevalaulu, tõsteti kõrgele õhku, kallistati ja õnnitleti.
Suured tänud Siniste Nakside vanematele, kes haarasid koheselt kinni laste soovist teha üks eriline päev ja aitasid kaasa kostümeerimisel ja ülioluliste aksessuaaride leidmisel.

Tekst ja fotod:
Külli Mänd
Siniste Nakside „Kuninganna“

No comments:

Post a Comment