Wednesday, February 20, 2013

Aasta algus lasteaias


Naksitrallides ollakse rõõmsad, et õppeaasta algusega võrreldes on laste arv 10 võrra suurenenud ja kohe-kohe lisandumas veel 2 last. On heameel, et küsitlustest ja hoolekogu nõusolekust selgus, et lapsevanemad teadvustavad eestimaise suvepuhkuse olulisust oma lapsele ja nõnda on vallavalitsuse poolt kinnitatud lasteaia kollektiivpuhkuse perioodiks selgi aastal 1.-31. juuli.
Aasta algus näitas ka mõrumat poolt, kui Sillamäe Linnavalitsuses kinnitati ja ujulast teatati otsusest tõsta ühe treeningtunni hinda 72 sendi võrra lapse kohta. Voka lasteaiahoone viilkatus ja ventilatsioon on küll omavalitsuse 2013. aasta investeeringute kavasse juba sõnastatud, kuid võrreldes Toila valla rahvamajaga ei ole kirjutamise hetkel väljavaated võimalikule ehitusele just kõige paremad. Kahju, kui valla lasteaiahoone saatus taas vaid mõne valimisliidu loosungitesse jõuab või teisalt ambitsioonikate tegemiste varju jääb. Loodame ikka paremat, sest kuniks on lasteaeda, on meie kodukandis noori ja küllap pisikesi põnne ka.
Jaanuarikuu on lasteaiaelus rahulik, pidustusteta kuu. See tähendab, et on aega keskenduda suvise mudilaste tantsupeo ettevalmistustele, aega lumemõnusid nautida ja mängudesse süveneda. Ühel sügisesel seltskonnavestlusel tuli teemaks, et Jõhvi peremess tuleb karu-teemaline ja sealt edasi, et lasteaias „suured“ teevad igal õpetajate päeval väikestele rõõmuks „Mõmmi ja aabitsa“ etendust. Hilissügisel antud „jah“-sõna, et võiksime küll Kontserdimajas seda samuti teha, kohustas vabatahtlikke näitlejaid proovidesse ja kostüümide, dekoratsioonide otsingutele ning muusika- ja liikumisõpetaja Tiinat teksti kohendama, muusikapalu otsima ja tantsu õpetama. Aitäh, Ene Raudar organiseerijana, et meid hulljulgeid usaldasid ja aitäh toreda pühapäeva eest! Meie, 9 lasteaiatöötajat ja tubli abimees Kasper, oleme järjekordse esinemiskogemuse võrra rikkamad. Pole just igapäevaselt asja Kontserdimaja kammersaali lavale ja muidu esinejatele mõeldud tagatubadesse. Tänu lahkele isale ja vanaisale on meil film „oma mõmmide“ B tähe õpetamisest. Selle filmi vaatamine kulges üldise nalja ja naeru saatel ning tekitas taaskord ühtse hakkamasaamise tunde.

 Jaanuarikuu ilmad olid ülihead talispordinädala läbiviimiseks ja pisut viletsamad ilmad lasid muusikanädalal toas pillide meisterdamist ja mängu nautida. Tõsise muusika tutvustajana oli meil külas pianist Diana Liiv. Kui saaliüritus on lapsekeeli enamasti pidu, siis seekord oli tõesti „tõsine pidu“ Arvo Pärdi muusikaga.
Omamoodi „pidu“ toimus meil 6. veebruaril, kui saalis Toomas Pranstibel suurest reisikotist väiksemaid kotikesi välja pakkis ja oma kaasavõetud hoolealuseid sisalikku ja madusid hakkas tutvustama. Enamasti tekitavad täiskasvanutes maod kõhedust, vastikust ja isegi foobiat. Väga rahulik ja asjatundlik jutt iga maoliigi kohta ning võimalus madu silitada, kätele võtta aitasid minul küll kujunenud eelarvamusi maha võtta. Ja kui huvitav oli lapsi jälgida. Nende avastamiskogemus ja näoilme sealjuures oli väärt salvestamist! Lasteaiatöötajatena arvame, et kui lapsel on võimalik rahulikus miljöös koos sõpradega või turvaliselt täiskasvanute lähedust tunnetades roomajatega tutvust teha, siis õpib laps kõiki elusolendeid aktsepteerima ja madudessegi eelarvamuseta suhtuma.
 
Lasteaia aasta-alguse juttu heietades vahetus Idamaade draakoniaasta mustjashalli vesi-mao aasta vastu. Musta mao taustal on igal idamaa kalendriloomal hea oma värvusega silma paista, tark ja tähtsis olla. Märkamist, hoolivat suhtumist ja tarkust seega meile kõigile!
Julie Laur
Voka lasteaed Naksitrallid
Fotod: Urve Niisuke

No comments:

Post a Comment