Thursday, December 27, 2012

Merenäoline Toila kool

Üks selle õppeaasta kõiki aineid läbivatest teemadest on seotud Toila kooli projektiga Merenäoline kool, mis hõlmab mitmeid tegevusi nii ainetunnis kui ainetunniväliselt. Projekti eesmärgiks on Toila Gümnaasiumi kui mereäärse kooli identiteedi kujundamine. Juba oktoobris oli õpilastel kooli sünnipäevanädala raames võimalik kohtuda meie kooli vilistlastega, kes rääkisid oma tööst, mis ühel või teisel moel seotud merega. Nii valmistati restoran Mio Mare peakoka Tiina Truupõllu juhendamisel kodunduse tunnis sushit ja kuulati sadamas Mehis Luusi, kes tutvustas Toila Merepääste tegevust. Karjääriõpetuse tundides valmisid 9. ja 12. klassi õpilastel mereharidust ja merega seotud ameteid tutvustavad plakatid .

Meie õpilased osalevad ka rahvusvahelises eTwinningu projektis “Pudelipost”, kus meie partneriteks on Prantsusmaa, Poola, Soome, Kreeka ja Türgi mereäärsetes linnades elavad õpilased. Projekti raames tehti võõrkeelsed posterid oma kodukoha kohta, tutvustati ennast saksa ja inglise keeles ning maaliti kunstitunnis pudeleid, kuhu pandi oma kirjad. Meie kirjad pudelis on partnerid juba kätte saanud, samuti on osa pudelipostist ka Toilasse jõudnud. Partnerite saadetud pudelitest ja posteritest on plaanis korraldada koolis näitus.
Käsitöötunnis valmisid 4. klassi õpilastel toredad viltimistehnikas mereteemalised pildid, mida oli võimalik imetleda 6. detsembri advendikontserdi külastajatel.

Novembris sisustati Eesti Maaülikooli limnoloogiakeskuse teadurite Arvo Tuvikese ja Henn Timmi juhendamisel bioloogia ja loodusõpetuse tundides uusi akvaariume, mis meelitavad ligi uudistajaid igas vahetunnis. Koos juhendajatega käisid 4., 6. ja 8. klassi õpilased jõest ja tiikidest põhjaloomi ja kalu püüdmas. Kooli akvaariumites elavad nüüd vähk, angerja- ja silmupoeg, viidikas, linask, hõbekoger, mudamaim ja luukarits. Kahel päeval toimusid teadurite loengud põhjaloomadest ja kaladest ning uuriti Maaülikooli mikroskoopide abil põhjalikult vee-selgrootuid ja jälgiti kalu.
Novembris valmisid tööõpetuse tundides Mereakadeemia merepraktika instruktori Ringo Liepkalnsi juhendamisel õppestendid meremehesõlmedega, mille abil on nüüd huvilistel võimalik harjutada erinevate sõlmede tegemist.

 

Detsembris oli 9. klassil võimalus õppida väga erinevate kalaroogade valmistamist Ida-Virumaa Kutsehariduskeskuse koka Indrek Kivistiku meistriklassis. Teada on, et lapsed väga hea meelega kala ei söö, kuid sel päeval õpiti valmistama üheksat eri sorti kala põnevalt ja maitsvalt. Kindlasti kuluvad tulevases elus ära koka näidatud nipid kala puhastamiseks, fileerimiseks või paneerimiseks. Õpilastel oli võimalus tutvuda ka Ida-Virumaa Kutsehariduskeskuses õpetatavate erialadega.
Oktoobris Jõhvis toimunud Haridusfestivalil tunnustati Toila Gümnaasiumi ettevõtliku kooli tiitliga. Ettevõtliku kooli üheks tunnuseks on õppe sidumine reaalse eluga ning erinevate partnerite kaasamine õppetöösse. See tiitel on tunnustuseks meie ettevõtlikele õpilastele ning õpetajatele, kes ei piirdu tunnis vaid õpikuga, vaid leiavad erinevaid võimalusi, kuidas oma ainet vahest ka teistmoodi õpetada.


Signe Ilmjärv
Toila Gümnaasiumi ettevõtlikkuse koordinaator


No comments:

Post a Comment