Monday, November 26, 2012

Toila Raamatukogu 100

Tänapäevase Toila Raamatukogu sünniaastaks on märgitud 1948.
Vaatamata sellele tahame tänavu tähistada raamatukogu 100. juubelit. Kuidas siis nii, küsite nüüd.

Aastal 1912 loodi Toilas Haridusselts, mis asutas ka oma raamatukogu. Kuna tänane raamatukogu peab ennast selle järglaseks, siis võimegi ümmargust sünnipäeva tähistada.
Niisiis kuulus raamatukogu oma algusaastatel Toila Haridusseltsile, tegelik juhataja oli Johann Triifeldt. Selts muretses ka uute raamatute soetamise eest.
Raamatukogu asus Toila tuletõrje seltsimaja nn jalutusruumis ja oli avatud pühapäeviti kella üheksast kaheni. Raamatud asusid kolmes kapis ja igal kapil oli oma kataloog, mille järgi juhataja soovitud raamatud välja andis. Kes lugejaks soovis hakata, see märgiti raamatusse. Raamatu vahel olevale lehele märgiti lugeja number ja aeg, millal raamat tagastada või pikendada. Juhatajad töötasid ühiskondlikus korras.
Raamatukogusee olid tellitud ka ajakirjad Taluperenaine, Maret, Perekonna leht, Kodu, Romaan, ajakiri Kõigile, Odamehe väljaandeid ja Tehnika ajakiri.
Juhatajateks olid ka Ilma Otto, Marie Eljas, Karl Vainu, Hilda Linnamaa ja Valentina Semjonova.
1914. aastast on säilinud Toila Haridusseltsi raamatukogu inventari raamat, kuhu on sisse kantud 621 raamatut.

Veel andmeid tollase raamatukogu tegevusest.
Köidete arv kogus 1922. aasta lõpus oli 675. Raamatuid laenutatud aasta jooksul 728 korda.
1925. aastal oli raamatuid juba 739, mida kasutati lugemiseks 823 korral.
Eesti Entsüklopeedia andmeil oli 1934. aastal Toila Haridusselts raamatukogus 983 köidet ja teeninduspiirkonnas oli elanikke 900.


Vahepealsed segased ajad andsid tunda ka raamatukogu tegevuses ja sõja ajal raamatukogu hävis.
1948. aastal moodustati raamatukogu uuesti ja kaks aastat hiljem asus peale keskkooli lõpetamist raamatukogu juhatajana tööle Heli Darzinš. Heli jagas Toila rahvale vaimuvalgust 45 aastat ja nö „Heli aega“ meenutavad lugejad veel tänagi sooja sõna ja südamega.


Ka taasloodud raamatukogu asus esialgu seltsimaja ruumides, aga peale maja põlengut 1954. aastal toodi raamatukogu Pikale tänavale, kus see asus kuni 1995. aastani.
Peale Heli lahkumist pensionile asus Toila Raamatukogu juhatajana tööle allakirjutanu ja uue töötajaga kaasnes ka raamatukogu kolimine Allika tänavale, kus raamatukogu asus ühes tiivas perearstikeskusega ja hiljem hooldekoduga. Kuna sealsed ruumid olid kitsad ega olnud raamatukogule kõige sobivamad, siis seisis 2004. aasta kevadel taas ees kolimine. See sai teoks külaelanike ja Toila Gümnaasiumi abiga ja raamatud liikusid oma uude koju vallavalitsuse soklikorrusel mööda inimketti.

Milline on tänane Toila Raamatukogu? See on koduks ~15 000 raamatule ning pakub erinevat kirjandust ja meelelahutust 321 lugejale. Laenutuste arv oli möödunud aasta lõpus veidi üle 3 000.
Tänane raamatukogu ei erine oma eelkäijast mitte ainult sisu poolest, vaid muutunud on ka vorm. Kui kõik algas kolmest kapist ja kataloogist, siis tänaseks on nii lugejad kui raamatud kolinud arvutisse ja kogu laenutustegevus toimub elektrooniliselt. Kui 100 aastat tagasi pidi ikka ise kohale minema, et teada saada, mis on olemas ja mis toimub, siis täna piisab arvutist ja internetist, et kõige raamatukogus olemas oleva ja toimuvaga kursis olla. Mis on aga samaks jäänud, need on lugejad ja raamatud.

Detsembrikuu on meil sünnipäevakuu ja selleks puhuks teeb raamatukogu oma lugejatele ka kingitusi, terve kuu on avatud tasuta raamatute laat, kust huvi korral saab endale lugemisvara soetada. Mis siis, et juba kellegi poolt loetud. Vahel tundub, et see raamat, mis eriti „ära on loetud“, ongi see kõige parem ja huvitavam.
Laupäeval, 15. detsembril, kell kolm päeval on külla oodatud kõik need, kes tahaksid kuulda, mida on tänasest kirjandus- ja kultuurielust rääkida REIN VEIDEMANNIL.
Kolmapäeval, 12. detsembril, saab raamatukogust üheks päevaks arstipunkt, kus on võimalus veresooni kontrollida.
16. detsembril kell üks ootame lapsi jõulukaarte meisterdama ja sünnipäevakuu kulminatsioon saab olema päris jõulude eel – 20. detsembri õhtupoolikul. Selle päevaga seoses on kindel vaid see, et torti saab. Aga muu jäägu üllatuseks.


Kohtumiseni raamatukogus!

Lea Rand

No comments:

Post a Comment