Monday, November 26, 2012

Isadepäev koos Naksitrallidega

Seekord siis niisugune isadepäev...


Mõtlesime sel aastal tähistada isadepäeva natuke teistmoodi – peale isade olid oodatud ka emad, õed-vennad. Isegi vanaema oli kohal. Kogunesime rühmaruumi. Jaotasime osalejad kolme õpituppa. Kuus vaprat isa ja õpetaja suundusid eraldi tuppa muinasjutu järgi näidendit looma. Muinasjutuks oli kõigile tuntud „Naeris“. Näidendit harjutades tõusis isadel kõneaineks nii mõnigi probleem lasteaia ja valla juhtimisest ning välja öeldi soov viia läbi küsitlus lasteaia kollektiivse suvepuhkuse
võimalikkuse kohta.
Teises õpitoas harjutasid ülejäänud külalised koos muusikaõpetajaga pillilugu. Kolmandas õpitoas asusid lapsed emade ja juhendajast õpetajaga peolauda katma. Iga laps meisterdas taldrikule aedviljadest oma isa vahva näo. Emad lisasid lauale puuvilju ja küpsetisi.
Kui õpitoad olid oma tööd lõpetanud, kogunesime kõik rühmatuppa oma oskusi näitama ja teiste oskusi nautima. Kõik olid oma ülesandeid tõsiselt võtnud. Seejärel esinesid veel lapsed oma lauludega ja kinkisid isale omavalmistatud kingituse. Lõpuks suundusime peolaualt head ja paremat maitsma.
Pärast leidsid isad veel aega oma lapsega mängimisekski. Ja see ongi ju lasteaias iga organiseeritud koosviibimise eesmärk, et võtta aeg maha ja anda lapsevanemale võimalus näha oma last eakaaslaste hulgas, anda lapsele võimalus isaga üheskoos tegutseda.

Riina Erikson
Voka Lasteaed Naksitrallid vanemõpetaja
Fotod: Külli Mänd
 

Mänguõhtu koos isaga Kollastes Naksides


Enne isadepäeva arutlesid Kollased Naksid selle üle, milline on hea isa.

"Ma arvan, et hea isa on väga- väga hea, ta on rahulik ja lahke, ta teeb kodus kõik tööd ära ja mängib lastega."
"Ma tahan, et issi mängiks minuga."
"Ma tahan koos issiga mängida".

See lause kõlas pea iga lapse suust ja nii otsustasimegi, et isadepäeva tähistame seekord koos isaga mängides. Teoks sai "Mänguõhtu koos isaga".

Kõik isad ja sekka ka emad laulsid ja tantsisid koos oma lastega. See tuli välja nii hästi nagu oleks vanematel lood ammu enne selgeks õpitud. Lisaks õpiti käigu pealt ära rütmipillidel mängimine ja pandi muusikapala huvitavalt kõlama.
Isad voltisid koos lastega paberlennukeid ja proovisid siis nende lennuvõimekust, pidasid koos lastega maha meeleoluka autosõiduvõistluse, kus neil oli vastutusrikas roll „autojuhtide“ juhendamisel ja asjalike nõuannete jagamisel.
Kõik osalejad said premeeritud värskendava mahlajoogiga.
Õhtu jooksul saime teada, kelleks isad lapsena saada tahtsid ja mis tööd nad täna teevad. Panime üles isade joonistatud pildid nende unelmate elukutsetest. Selgus, et alati kõik unistused ei täitugi.
Tervituslaul isadele kõlas laste suust väga uhkelt. Isadele kingituste meisterdamisega nägid lapsed seekord päris tõsist vaeva, sest kasutati ju selliseid mehiseid tööriistu nagu vineerisaag ja põletusaparaat. Asjaliku töö tulemusena valmisid vahvad võtmehoidjad.

Kiitus isadele peol aktiivse osalemise ja emadele kaasaelamise eest. Lapsed olid rõõmsad ja isad kindlasti rahul, et leidsid sel õhtupoolikul aega koos oma lastega lustida.
Veel ütleb üks Kollane Naks:
"On väga hea, kui isa aitab oma lastel kõike teha!"

Lisaks võib tsiteerida psühholoog Tõnu Lehtsaart:
„Lastel, kellel on terve suhe isaga
* on positiivne enesehinnang
* oskus paremini suunata oma tundeid ja käitumisi
* madalam käitumishäirete määr
* oskus käituda erinevates rollides
* paremad saavutused õpingutes ja töös.
Need on õnnelikud lapsed.“

Urve Niisuke
vanemõpetaja






 
Sportlik õhtupoolik Punaste Nakside juures
Punaste Nakside rühma ajalehekuulutus teatas, et neljapäeval, 15. novembri õhtul, ootavad kahe- ja kolmeaastased lapsed oma isasid sportlikule võimlemisõhtule. Oodatud olid ka kõik teised pereliikmed. Rühmaruumi kogunes nii isasid, emasid kui ka õdesid-vendi. Rivistuti siis pikaks viiruks ja suunduti saali. Kõik isad jälgisid oma last, et tema järgi toimida. Sirges rivis seistes seati jalad kokku ja varbad joonele. Lapsed juba teadsid, et võimlemistegevus algab saalis võimlemisõpetaja tervitamisega.
Kuna iga võimlemistegevus koosneb kolmest osast: sissejuhatav osa, põhiosa ja lõpposa, siis alustatigi sissejuhatavast osast, taktis marsisammul liikumist. Hea rütmi liikumisele andis lastega koos salmi lugemine: üks kaks nüüd kõnnin ma, tule kõnni sina ka, üks kaks nüüd hiilin ma tule, hiili sina ka, sama loeti jooksmise, hüppamise ja teiste liigutuste juurde. Tähelepanuväärne oli see, kuidas lapsed hoidsid end lähedase inimese juurde ja silmanurgast teineteist jälgides olid hästi püüdlikud. Tore on ju näidata, et ma oskan.
Tegevuse põhiosas tulid kasutusse vahendid: rõngad, mis muuska mängimise ajal oli rooliks ja muusika lõppedes pidi nii laps kui täiskasvanu rõnga maha asetama ja sinna sisse kahekesi ära mahtuma. Loovust sai kasutada ka laeva ja lennuki tegemisel, mis valmis siis, kui muusika vaikis. Koostöö lapse ja isa vahel sujus väga hästi, sest lennukeid oli nii õhkutõusvaid kui maanduvaid ja laevu nii suuri kui väikseid. Langevarju alla pugemine tekitas lastes põnevust. Kui lapsed isade hoitud langevarju alla peitu pugesid, siis oskasid nad seal hästi vaikselt olla. Küsimusele, kus lapsed on, algas kohe hõikamine, kiljumine ja naer. Langevarjumäng tekitab alati elevust ja seda mängu tahavad lapsed ikka veel ja veel mängida.
Võistkondlikud mängud olid sellised, kus isa pidi läbima teekonna läki-läki müts peas ja laps süles või turjal. Teine vahva tegevus oli nööri otsas auto kerimine. Lapsed kuulasid hoolega isa selgitusi ja näha oli, et vastastikune abi oli täitsa olemas. Eriti toredasti elasid lapsed kaasa vastasvõistkonna kaaslastele.
Kui tavaliselt tegevuse lõpposas heidavad lapsed vaibale, et vaikset muusikat kuulata, siis nüüd oli täiskasvanutel võimalus istuda patjadele ja kuulata laste pillimängu, väikest luulerida ja laulu paist. Lastel oli isade jaoks valmistatud kaardid ja võtmehoidjad. Laulu lõppedes oli võimalus need isale paid tehes üle anda. Õdusat koosolemise aega jäi lõpetama vaikne muusika ja isa süles olles loeti üle kaardi sees olev salmike.
Võimlemistegevuse lõpetas taas rivistumine ja nägemise ütlemine.
Lasteaiaüritused on osa laste elust. Just väikelapseeas on oluline lapse ja lapsevanema ühised tegemised. Ükskõik kui tavapärane või lihtne tegevus ka tundub, on laps teile tänulik iga koosoldud hetke eest.
Teie pingutus saab tasutud, kui näete, et lapsed on terved, rõõmsameelsed, teotahtelised, avatud, enesekindlad ja aktiivsed nagu sellel sportlikul novembri õhtupoolikul.
Helle Mänd
Voka Lasteaia Naksitrallid õpetaja


No comments:

Post a Comment