Tuesday, September 25, 2012

Algasid Toila Terviseraja ehitustööd

3. septembril 2012. aastal allkirjastati Toila Vallavalitsuse ja Estamet OÜ poolt töövõtuleping, mille objektiks on Toila Terviseraja väljaehitamine. Projekti rahastab läbi Kohalike Avalike Teenuste Arendamise programmi Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus ning projekti kogumaksumuseks on 788 000,00 eurot, mille omafinantseering ca 25%.

Toila Terviseraja arendamise projekt sai alguse juba 2009. aastal, mil alustati projekteerimistöödega ning esitati eeltaotlus EASile. Projekti rakendamine on veninud ca 3 aastat, kuna ehitustegevuste kooskõlastamine looduskaitsealal on olnud pikaldane. Samuti on projekti raames läbi viidud 3 riigihanget, millest varasemad 2 on tulnud kehtetuks tunnistada, seda ennekõike ehitushindade olulise kallinemise tõttu.

2012. aastal on plaanis ära teha Föhrenhof`i välja ring, rajades ca 1,5 kilomeetrit asfaltteid ja 800 meetrit tänavavalgustust. Selle tulemusena saame ühtlasi ohutuma lasteaiatee, kuna lapsed ei pea enam lasteaeda minekuks ja sealt tulekuks kasutama sõiduteed. Samuti ehitatakse pargi territooriumil välja olulisemad muldkehad (Saksa sõdurite kalmistu juurest rannateele ja sadama juurest koolini), kus rajatavad ja taastatavad nõlvad vajavad talvist läbikülmumist ja kevadist sulamist, mille järgselt saab need alles asfaltiga katta.

Tänase ajaplaani kohaselt avatakse Toila Terviserada 2013. aastal toimuval Oru pargi Promenaadil. Terviseraja kogupikkuseks saab olema ca 4,5 kilomeetrit, uuendatakse kogu pargi suure ringi teekatendeid ning rajatakse 2 jõudlusväljakut. Projekti raames saavad valgustatud uued teelõigud ja ka olemasolevad, kuhu täna tänavavalgustus ei ulatu.

Projekti kaasrahastab SA Eesti Terviserajad, kes on kaasanud vahendeid projekteerimistööde ja ehitusliku järelvalve rahastamiseks.

Mehis Luus
arendusnõunik

No comments:

Post a Comment