Monday, August 27, 2012

ELAMUS, ELLUJÄÄMISKURSUS, TÖÖKASVATUS JA UUED SÕBRAD ÜHESKOOS


Esimese poole aastast Toila noortega veetnud, mõistsin, et eesootav suvi tuleb täis seiklusi, sest kooliaeg sai läbi ja laiselda ei taha enam keegi. Ja just nii läkski.. 

Narva ja Toila ühisprojekt „Peipsi järv kui Eestimaa pärl“
 
Juunikuus sai mitme vapra poisi jaoks alguse projekt, mis kandis nime Peipsi järv kui Eestimaa pärl. Projekti raames toimusid kolme noortekeskuse, s.o Narva Noortekeskus, Voka Avatud Noortekes ja Püssi Noortekeskus, õpetlikud ühiskohtumised, koolitused ja õppereis 12.-15. juulini Rannapungerjal.
Koolitaja Argo Bachfeldt (Looduskasvatuse OÜ-st) rääkis meie noortele matkamise rollist noore kehalises arengus ja erinevatest matka liikidest; arutati üheskoos, kuidas planeerida matka, pakkida seljakotti ja milline peab olema matkavarustus. Vaadati üle, milliste ohtudega võib matkaline silmitsi seista ja õpiti, kuidas ohtusid ennetada ja nendega toime tulla.
Õppereisi ja Narvas toimunud tegevusi viis läbi Narva noorte meremeeste klubi juhendaja Aleksander Nesterenko.
Pea poole ajast veetsid õppereisil osalenud veel. Kogenenud meeskonna juhendamisel said 28 noort teadmisi vanemat sorti purjekatest, aga ka väiksematest paatidest. Päris ise tuli üles panna suur mast, heisata puri ning meelde jätta ja selgeks õppida purjepaadi osade ladinakeelsed nimetused. Tuulevaikuses aga lihviti aerutamisoskust või peeti metsamodelli konkurssi. Nelja päeva jooksul peeti hulgaliselt võistlusi, harjutati meeskonnatööd ja saadi isegi erinevaid kokandusnippe.
Koju jõudnud matkalised olid väsinud, ent õnnelikud. Üks olulisemaid asju, mida muuhulgas õpiti, oli see, et keelebarjäär – see on kinni me mõtlemises, mitte tegelikus keeleoskamatuses.
Uued sõbrad bussikast „head aega“ lehvitamas, lubati järgmine aasta uuesti midagi seesugust korraldada. 

Toila noored malevas

2.-6. juulini said paarkümmend agarat noort töökogemuse noortemalevas. Malevanoori oli kaks vanuserühma. Noorem vanuserühm, kelle tööpäevad möödusid Voka staadioni rohides ning vanem vanuserühm, kes osalesid heakorratöödel Toila laululaval.
Malevaõhtuid sisustati erinevate ühiste tegevustega. Nendest noorte jaoks meeldejäävam oli kindlasti malevat lõpetav seiklusretk Sinimägedesse, kus giidi juhendamisel läbiti 7 km pikk ekskursioon mööda lahinguradasid ja külastati sõjaajaloo muuseumi. Lõpetuseks ja õpetuseks läbiti edukalt paintballi treening-lahing Sinimägede Lahinguväljal meeskonna juhendamisel. 

Aga põnevust jätkub ka sügiseks, sest 8. septembril on toimumas järjekorras teine laste ja noorte huvitegevuse päev, mis kaasab seekord kaasab kogu Ida-Virumaa noori ning noorte tegevustega seotud ühendusi. Ida-Virumaa laste ja noorte huvitegevuse päevale ootame osalema noorteorganisatsioone meilt ja kogu Eestist.
 
Huvitegevuse päeva eesmärgiks on anda lastele, noortele, lapsevanematele mitmekülgset informatsiooni neid huvitava noorsootöö- või huviasutuse ettevõtmiste kohta. Huvitegevuse päeval saab vastuseid huvikoolide, õppimisvõimaluste, info-ja nõustamisega seotud küsimustele.
Sündmuse meelelahutusliku osana toimuvad erinevad tegevused laval, kus esinemisvõimaluse saavad meie enda muusikud, näitlejad, tantsukollektiivid. Peaesinejana astub üles maakonna noortebändide eeskuju Boamadu, soojendusesinejaks Jõhvi Kultuuri- ja Huvikeskuse dj´d ning Jõhvist välja kasvanud ansambel Blackout.

Lisaks ülalnimetatule tunnustab Ida-Virumaa noortekogu huvitegevuse päeva raames 2011/2012 õppeaasta tublisid Ida-Virumaa noori ja noorsootöösse panustajaid.
Tunnustamise eesmärk on märgata ja motiveerida noori, noortega tegelevaid inimesi ning noorte tegemistega seotud ettevõtteid/asutusi.
Hea kandidaat on osalenud noortele arendavate tingimuste loomisel, nende elluviimisel; niisamuti algatanud tegevusi, millel on silmapaistev mõju kohalikul, maakondlikul tasandil. Rohkem infot huvitegevuse päeva ja tunnustamise kohta leiab Jõhvi Kultuuri- ja Huvikeskuse või Voka Avatud Noortekeskuse kodulehtedelt internetis.

Kohtumiseni 8. septembril Jõhvi keskväljakul!

Merle Harjo
Voka Avatud Noortekeskus



No comments:

Post a Comment