Wednesday, May 9, 2012

Puhates arvesta ka teiste puhkajatega

Kätte on jõudnud ilusad päikesepaistelised soojad ilmad, mis meelitavad inimesi linnakärast eemale vabasse loodusesse oma meeli rahustama. See on aeg, kus vabas looduses suureneb puhkusel viibivate inimeste arv. Seega on oluline, et looduses viibiv puhkaja arvestaks oma tegemistes teda übritsevate teiste puhkajatega. Selline suhtumine ja käitumine tagab, et puhkus möödub turvaliselt, rahulikult ja lõõgastavalt.

Kuna meie loodusressurss on piiratud, siis tuleb seda tarbida mõõdukalt ja ratsionaalselt ehk siis mitte priiskavalt. Siinjuures menetlusteenistus kutsub üles, et ärge sõitke mootorsõidukiga metsaalla või liivaluitele, sest selline tegvus rikub maastikku. Ärge tehke lõket või grillige väljaspool selleks ettenähtud kohti. Puhkekoha omanikud on tuleohutust silmaspidades valmistanud sellised kohad ise ette. Ärge saagige lõkke või grilli materjaliks kasvavat metsa või põõsaid, kasutage selleks puhkekoha omaniku poolt ettevalmistatud küttematerjali, või veel parem, võtke see endaga puhkama tulles kaasa. Ärge kuulake liiga valjult muusikat, see segab teisi puhkajaid ja metsloomi. Ärge jätke enda järel prügi vedelema. Võtke puhkama minnes prügikott kaasa, kuhu saate enda poolt tekitatud prügi panna. Pügikott paigutage prügikonteinerisse või selle puudumisel võtke prügi endaga kaasa. Prügi ei ole mõtet jätta prügikotiga metsaalla, sest uudishimulikud metsloomad rebivad koti katki ja selle sees leiduv prügi võib kahjustada metslooma tervist ja risustada metsaalust, mis rikub looduse esteetilist väljanägemist. Ärge pruukige avalikus kohas alkoholi!
Menetlusteenistus plaanib teha puhkekohtadesse ja nende lähiümbrustesse pistelisi patrullkäike, eesmärgil ennetada ja avastada rikkumiste toimepanemist ning tõsta seeläbi turvatunnet. Eeskirjade vastu patustajaid võib oodata karistunena kuni 100 euro suurune rahatrahv.

MAREK RANNE
Vaivara Vallavalitsuse õigusnõunik
menetlusteenistuse juhataja ülesannetes

No comments:

Post a Comment