Thursday, May 24, 2012

Nahktagi ja 12 kitarri

Reedeti on muusikaklass kitarrihelisid täis. Juba vahetunnis tuleb tegeleda kitarri häälestamisega, kel vähem kogemusi, kasutab kogenuma sõbra või õpetaja abi. 

Koos tunnikellaga algab kitarritund.

Täpselt nii on 4. veerandil alanud 7.,8. ja enamus 10. klassi õpilaste muusikatundidest. Tänaseks on selgeks saanud, kus kitarril asuvad noodid mõne pala mängimiseks ning tutvutud lihtsamate akordidega, et loole saaks ka saadet kaasa mängida. Ei ole see nii kerge midagi, aga visadus ja järjepidevus toob pikapeale vilumuse.
Tegemist on uue õppekava 8 pillitunniga 7. klassis, millega Toila Gümnaasium on tänu pilootkooli staatusele ja juhtkonna toetusele kaasa läinud. Et kitarrid jõude ei seisaks ja rohkem õpilasi uue kogemuse saaks, kaasasin kitarriõppesse ka 8. ja 10. klassi õpilased.
Minul kui muusikaõpetajal tuli alates 2011. aasta oktoobrist kõigepealt endale selgeks teha kuidas kitarri mängitakse, sest eelnev kitarrimängu kogemus minul puudus. Olnud ise kiirkursuse õpilase staatuses, saan väga hästi aru nendest õpilastest, kellele kitarr on täiesti uudne instrument. Õnneks on muusikaõpetajate kitarrikoolituse õppejõud Kristo Käo Kitarrikoolist loonud küllalt lihtsa ja õpitava tunnimaterjali silmas pidades just noori algajaid tavakooli õppijaid. Kui aprillikuus alustasime tunnis 7 kitarriga, siis maikuust on koolis juba kõik 12 projekti “Kitarr kooli” raames tellitud kitarri, millest 2 on elektroakustilised. Elektroakustilised kitarrid on oma esinemisristsed saanud nahktagides mängijate käes 3.-7.klassi punkansambli koosseisus. Loodan, et kitarripisik on sattunud soodsasse pinnasesse ja uut oskust kasutatakse ka väljaspool muusikatundi.

Stella Müsler

Kitarri õppimine

Kitarri õppimine on väga tore ja huvitav, arvavad meie klassi õpilased. Samas nendele, kes käivad muusikakoolis või on kitarri õppinud kodus, on tunnis igav ja liiga lihtne. Mõned meist saavad paremini ja kiiremini aru kui teised. Kuid ka aeglasemalt õppijad ei anna alla, vaid üritavad aru saada ja vajaliku selgeks õppida.
Alguses, kui kitarrid kooli tulid, olid kõik ärevuses ja tahtsid pille kohe proovida. Meie klass oli kõige esimene, kellel on selline õppeprogramm, seega olid kõik väga õnnelikud.
Esimestes tundides tundus, et kitarrimängu selgeks saamine on nii keeruline ja ebareaalne, kuna näpud lihtsalt ei paindu nii nagu oleks vaja. Nüüd tundub paljudele, et hoopis alguses oli lihtne ja nüüd alles läheb keeruliseks. Kitarri õppimine on tore vaheldus tavalisele tunnitööle! Vaatamata sellele, et meil pole väga palju kitarritunde olnud, oskame me kõik mängida “Sünnipäevalaulu” ja mitmeid saateakorde. Terve meie klass pooldab kitarriõpet 100%!

Diana Žiltsova
7. klassi õpilane

Foto autor Maire Aul



No comments:

Post a Comment