Tuesday, April 24, 2012

Loomekeskus on kohaks, kus saavad kokku kõikvõimalikud loomevaldkonnad, erinevad huvitegevused, head mõtted ja inimesed

Sellest on nüüdseks möödas juba aasta, kui esmakordselt tuli jutuks Toila Loomekeskuse loomine. Tänaseks on eeltööd tehtud ja aktiivne tegevus hakkab hoogu sisse saama. Palusin Toila Loomekeskuse esindajal, Aigi Kullerkupul, rääkida keskuse plaanidest ja ettevõtmistest.
  1. Toila Loomekeskus. Mis ja milleks?
Loometegevust toetava keskkonna arendamiseks on ellu kutsunud MTÜ Toila Loomekeskus, mille peamised ülesanded on loomeprotsesside ergutamine ja suunamine.
Keskuse eesmärk on arendada piirkondlikku koostööd läbi loomemajanduse. TL soovib panna aluse piirkonna loomemajanduse arengule, hõivata ja anda väljund inimestele, kes seni on hobi korras tegelenud loomevaldkonnaga. Toila Loomekesukse idee on koondada kohalikke käsitöö tegijaid ja huvilisi ning luua loomeinimeste vahel toimivad koostöövõrgustikud.
  1. Kes on Toila Loomekeskuse meeskonnad ja liikmed?
Toila Loomekeskuse idee algatajate meeskonnas on neli inimest, kelle jaoks kultuur, kunst ja käsitöö on eriline hobi. TL liikmeskonnaga liituma on oodatud kõik huvilised Ida-Virumaa keskregioonist, kellel on huvi end loomemajanduse valdkonnas arendada ja anda oma panus piirkonna loomemajanduse arengule.
  1. Kellele on Toila Loomekeskus mõeldud?
TL on mõeldud loomeinimestele, kus kindlasti võivad osaleda kõik huvilised, keda loometegevus huvitab. Soovime pakkuda loomehuvilistele elamusi, hingelist heaolu ja võimalusi loominguliseks tegevuseks inspireerivas keskkonnas ning võimalust oma toodangut või teenust turustada.
  1. Millega hakkab Toila Loomekeskus tegelema?
TL hakkab tegelema sihtrühmale mõeldud loovus- ja käsitööteemaliste õppeprogrammide korraldamisega, et tutvustada kasaegset loomemaailma, sh koolituste korraldamine kohalikule rahvale. Samas on planeeritud otsida väljundeid müügiks ja tootearenduseks.
Loometegevuse edendaminseks ja järjepidevuse tagamiseks on planeeritud loomeinimestele klubiliste tegevuste-, kunsti, sh. tarbekunsti näituste korraldamine. Samuti erinevate ürituste, konverentside ja koolituste korraldamine, mis on loovuse spetsiifikaga seotud.
TL planeerib korraldada mitmesuguseid kultuuri- ja loomeüritusi koostöös turismiettevõtjate ja –arendajatega, et aktiviseerida kultuurituristide külastustegevust Toila vallas.
Tänaseks oleme alustanud regulaarsete töötubadega. 15. aprillil saime kokku Toila Raamatukogus, kus juhendaja Ivi Külmhalliku näpunäidete järgi sai selgeks jonnaka klaasi taltsutamine ja ”raamidesse” surumine ning valmis viis vitraaži.

 















Juhendaja Ivi Külmhallik ja Helju Männi


Fotod: Lea Rand













Järgmine töötuba toimub 29. aprillil, teemaks on ”Pitsiline klaas.” 
  1. Millised on Toila Loomekeskuse plaanid edaspidiseks?
TL üks põhikirjalisi eesmärke on luua loomeinimestele nende tegevust arendavad ja toetavad loometingimused ning sellest tulenevalt on Toila Loomekeskusel plaanis luua loometegevuseks sobilik ning inspireeriv keskkond, mis on vajalike töövahenditega varustatud õpi- ja tööpaigad, kus on võimalik läbi viia praktilist õppeprotsessi ja väiketootmist.
  1. Kes on keskusesse oodatud?
Keskusse on oodatud kõik huvilised nii Toila vallast kui meie naabervaldadest. MTÜ liikmeteks võivad astuda iga juriidiline- ja füüsiline isik, kes soovib arendada ühingu eesmärkidega kooskõlas olevat tegevust ja esitab sellekohase avalduse juhatusele.
Toila loomekeskusesse on oodatud kohalikud loomeinimesed - inimesed, kes vajavad koolitust ja kes samas on nö tootjad. Koolilapsed, hobikäsitöölised (sh need, kes on mingitesse seltsingutesse kogunenud juba), pensionärid – ühine nimetaja on loominguga tegelemine, ühised huvid. Kokkuvõttes võib öelda, et TL-sse on oodatud kõik, kes soovivad end arendada ja teha koostööd loomemajanduse arendamise osas.
  1. Kust keskuse tegevuse ja võimaluste kohta infot saab?
Esmase info erinevatest projektidest, töötubadest ja üritustest saab TL liikmeskond otsepostitusel teel oma e-mailile. Üldist infot TL tegevustest ja võimalustest hakkame kajastama Facebookis, Toila valla kodulehel ja Toila valla lehes ning konkreetsete ürituste kohta saab infot Toila vallas olevatelt infotahvlitelt.
 
TL korraldab 13. mail algusega kell 12.00 Toila vallamajas infoäeva ja töötoa, kus on võimalik lähemalt tuvuda meie tegemiste ja plaanidega.

Aitäh!
Küsis Lea Rand

No comments:

Post a Comment