Monday, March 26, 2012

Jää-äär Jää Häälel

Kui allakirjutanu 3. märtsil Toila laululava juurde jõudis, olid peaproovid Toila gümnaasiumis juba lõppenud ja ülevas meeleolus lauljate-tantsijate rongkäik trotsis viimaseid meetreid libedat rada lauluväljakule.

Ühe kaugema külalise, Vanalinna segakoori, dirigent Lauri Aav Tallinnast ütles, et teist niivõrd libedat laulupeorongkäiku ta oma rikkalikust mälusalvest ei leia.


Jää Hääl“ oli Toilas esmakordselt toimunud talvine laulupidu kooride ja publiku osavõtul koostöös ühe Eesti tuntud muusikalise kollektiiviga, kelleks seekord oli ansambel Jää-äär. Kõlasid mitmed talveteemalised tuntud koorilaulud, paar koorilauluks seatud lugu Jää-ääre senisest repertuaarist ning selleks sündmuseks spetsiaalselt loodud heliteos „Jää hääl“.

Rakvere teatri peanäitejuht Üllar Saaremäe, kelle sulest pärinevad spetsiaalselt talviseks peoks kirjutatud koorilaulu “Jää hääl” sõnad, ütles: “Punklaulupeo korraldajana on mul ääretult hea meel talvise õe üle – ammu oli vaja midagi, mis alternatiivlaulupidude süsteemi ühendaks.”

Jää Hääle” loominguline konsultant Hirvo Surva meenutas peo järel esimest Eesti-Soome laulupidu 2000. aasta suvel, kus juulis oli väljas 12 kraadi sooja ja see tundus metsikult külm. Toilas tundis ta, et ilmataat oli täielikult lauljatega ühte meelt – päike väljas, soe, tuult ei olnud. “Väga tore üritus, eriti kui traditsioon läheb käima, sest väikestel kooridel on vaja väljundit,” kiitis Surva.

Eesti koorilaulu suurmees kiitis ka mõtet siduda pidu ansambli Jäääär loominguga – peol kõlas kolm nende laulu ja peole järgnes ansambli kontsert Toila gümnaasiumis.

Laulupäeva eesmärk – pakkuda kooridele omapärast kokkutulekuvõimalust talvisel perioodil, luua koorimuusika varamusse uut loomingut, tugevdada koostöötahet ja -kogemust naaberomavalitsustega – sai igati täidetud. Osales 14 koori kokku 300 lauljaga, kuulamas oli parajal arvul publikut ning koorimuusikavaramu on täienenud kolme imeilusa loo võrra.

Ene Raudar, “Jää hääle” idee autor, ütles, et on rahul sellega, et esimene pääsuke sai tuule tiibadesse ega potsatanud jäätununa maha. “Võime naljatada ilma teemadel, aga sellist kingitust, mis ilmataat meile tegi, ei julgenud loota.“ Lisaks lauljaile jätkus tal kiidusõnu ka tantsijatele Taivo Aljaste juhatusel, sest mis laulupidu see ilma tantsijateta on.

Lääne-Virumaa laulik, Urve Tinnuri, üks kolmest sõnameistrist, kelle tekstid peo perenaise Ene Raudari loetuna koorilaulude vahepaladena Toila laulukaare alt kõlasid, võttis oma blogis esimese talvise laulupeo kokku järgmiselt:

Kui minult poleks tellitud muusikalistele etteastetele luulevormis vahepalasid, poleks ma Toilas peetud nelja valla talvisele laulupäevale sattunud. Mul poleks olnud võimalust kogeda ka seda ülevust, mida läbi aegade on kogenud dirigendid, heliloojad ja luuletajad, kellele ühendkooride ovatsioonide saatel tammepärg kaela pannakse. Talvelaulupeol täitsid pärgade aset imekaunid sallid, märtsipäike oli niisama soe nagu käepigistused ning mind valdas tunne, otsekui jagaksid Hommikumaa targad mulle heldel käel kulda, viirukit ja mürri.”


Laululaval alanud pidu jätkus Jää-ääre kontserdiga Toila Gümnaasiumi saalis ning õhtuse videodiskoga 80-ndate eesti muusikaga, kus diskoripuldis oli Raino Erlich.


Kaasa laulis ja pilte tegi

Lea Rand

No comments:

Post a Comment