Friday, February 17, 2012

Aabitsapidu Toila Gümnaasiumis


Umbes 5 kuud tagasi alustas kooliteed 24 noorimat Toila Gümnaasiumi koolijütsi. 1. septembri aktusel kingiti lastele nende esimene kooliraamat – aabits. Seekord ei vaadanudki aabitsakaanelt vastu juba aastaid tuttavad tegelased Päka koolist, vaid hoopis Aabi ja Bibi, kes pärast teatrietendust sattusid nukkudena Aabitsamaale.

Koos oma usinate õpilastega uut aabitsat avastades võtsime osa Aabi ja Bibi seiklustest. Lugedes aednikest, rallisõitjatest, geenidest, gangsteritest, barbaritest, kindralitest, poeetidest, kodanikest jt põnevatest tegelastest, jõudsime selgeks saada lugemise ning jõuda aabitsa lõppu, kus kõik Aabitsamaal tuttavaks saanud tegelased karnevali korraldasid. Oli aeg meilgi peoks ettevalmistustega alustada.

Helmekuu 26. päev oli 1. klassile ärev, toimusid aabitsapeo esietendus õpilastele ja õhtune etendus vanematele. Koolimajas sebisid ringi ruudulistes seelikutes Bibid ja triibulistes pluusides Aabid - küll oleks ilus näha lapsi sellises koolivormis! Lisaks Aabidele-Bibidele olid liikvel öökull, kindral, gangsterid, aednik, rallisõitja, doktor ja teatripisik.

Aabitsapeol näitasid 1. klassi lapsed läbilõiget uuest aabitsast. Vahepaladeks lauldi muusikatundides õpitud lustakaid laule ja laulumänge, milles said osaleda ka publiku poolel istujad. Kuna esinejate lugemine sai poole aastaga selgeks, tekkis soov kontrollida pealtvaatajate lugemisoskust. Selleks moodustasid lapsed oma kehadega sõnu. Kuna Eesti kuulub 99,9 %lise lugemisoskusega riikide sekka, siis ei jäänud ka meie publik hätta ja luges: “Me oleme koolilapsed“. Mõistatuste lahendamisel ei oldud veel nii osavad, mistõttu on alust arvata, et siin on Eestil arenguruumi 5 nutikaima riigi hulka jõudmiseks! Meeleoluka õhtuse peo lõpetas tunnistuste jagamine kinnituseks, et esimene kooliraamat on läbi loetud. Loodetavasti lisandub läbi loetud raamatuid veel ja veel ning nende lugemise kinnituseks on põnevad lugemiselamused ja uued teadmised.

Kaja Oja

1. klassi õpetaja

Fotod: Kevin Oja



No comments:

Post a Comment