Monday, April 25, 2011

Põletades kulu tapad siili!


Soojad kevadpäevad sulatavad lume ning toovad nähtavale kuivanud rohu, ahvatledes inimesi seda põletama. Igal kevadel saavad päästjad hulgaliselt väljakutseid kulu- ja prahipõlengutele.

Eelmisel aastal registreeriti Virumaal üle 600 metsa/maastikupõlengut, sh üle 500 Ida-Virumaal.


Möödunud aasta 1. septembril jõustunud tuleohutuse seaduse § 16 keelab kuluheina põletamise Eestis aastaringselt.


Viskad koni, tapad siili!

Kulu põletamise kahjulikkus on ilmselge – kahju keskkonnale, oht inimeludele ja varale ning päästemeeskondade hõivatus kulupõlengute kustutustöödele on peamised põhjused, mis peaksid Sind enne tikutõmbamist või hõõguva suitsukoni hooletut äraviskamist panema mõtlema võimalikele tagajärgedele.

Tulekahjujärgne pilt näeb välja üsna trööstitu nii hoonetes kui ka looduses aset leidnud põlengute korral. Tuli hävitab oma teel kõik elusorganismid - põleva rohu sees hukkuvad putukad, konnad, sisalikud, aga ka pisiimetajad ja hävivad nende pesad. Kulutulest alguse saanud kahjutules on hävinud hooned. On olnud ka juhtumeid, kui kulupõlengu süütaja langeb põlenguohvriks ja hukkub.

Võib juhtuda, et kulupõlengu kustutamisega hõivatud päästeautod ei jõua teiste abivajajateni, kui samal ajal leiab aset suurem õnnetus. Lõpuks puudutavad suured kulutused, mis riik teeb kulupõlengute kustutamisele, kaudselt meie kõigi rahakotti.

Anna oma panus kulupõlengute vähendamiseks!

  • Hoolda ja hari oma maad niimoodi, et ohtlik kulupõletamine ei oleks üks Sinu kevadtöödest!

  • Selgita oma järeltulijatele kuluheina süütamisest tulenevaid ohte!

  • Lõkke põletamisel järgi tuleohutusnõudeid ja ära jäta tuld järelevalveta!

  • Õigusrikkumisi märgates teata nendest Keskkonnakaitseinspektsiooni tel 1313!

Kurikaelu ootab karistus!
Samuti pead Sa teadma, et karistusseadustiku järgi ootab looduses tuleohutusnõuetest üleastujaid trahv. Metsas või mujal looduses tuleohu tekitamise või tuleohutuse tagamise või tule leviku tõkestamise nõuete eiramise eest karistatakse rahatrahviga kuni kakssada trahviühikut (üks trahviühik = neli eurot) või arestiga. Sama teo eest, kui selle on toime pannud juriidiline isik, karistatakse rahatrahviga kuni 3200 eurot.

Ära käitu kui primaat ega põleta kulu!

KULU PÕLETAMINE ON KEELATUD!

VISKAD KONI, TAPAD SIILI!

NIIDA OMA MAAVALDUSI!

LÕKKE PÕLETAMISEL JÄRGI
OHUTUSNÕUDEID!

ÕIGUSRIKKUMISTEST TEATA 1313!

No comments:

Post a Comment