Wednesday, February 16, 2011

Veebruar 2011



Minu vana-vanaisa

kibekäsi ehitaja
tegi meile kodumaja,
aida, sauna, saunapaja.
Leivaahju suure, laia,
et saaks leiba, sooja saia.
Tänud talle selle eest,
meeles peame, mäletame
meie taati – meistrimeest.

Elo Mari Truupõld
TG 4. klass





Head vabariigi aastapäeva!

Toila Vallavolikogu
Toila Vallavalitsus



Toila valla Aukodaniku ja Aasta Tegija valimine

Aunimetuste nõukogu ootab taotlusi Toila valla Aukodaniku ja Aasta Tegija tiitlile.
Aukodaniku nimetus on kõrgeim tänuavaldus vallale osutatud eriti silmapaistvate ja pikaajaliste teenete eest.
Aasta Tegija nimetus on tänuavaldus möödunud aastal tunnustamist vääriva teo eest.

Kandidaate võivad esitada vallavanem, vallasekretär, vallavalitsuse liige, volikogu esimees, volikogu liige, volikogu komisjon, organisatsioonid, mittetulundusühingud, seltsingud ja äriühingud. Taotlused tuleb esitada e-posti teel digitaalselt allkirjastatult aadressil toilavv@toila.ee või postiaadressil Pikk 13a, Toila, 41702 hiljemalt 1. märtsiks 2011.

Esitatud kandidaatide seast teeb valiku Aunimetuste nõukogu ning esitab kinnitamiseks Toila Vallavolikogule.
Aunimetuste saajate tunnustamine toimub valla aastapäeva tähistamiseks korraldatud üritusel.

Toila valla aukodanike nimekiri, aunimetuste statuut ning taotluse vorm on avaldatud valla kodulehel www.toila.ee

Jana Kangur
Vallasekretär
Aunimetuste nõukogu esimees


Vallavalitsuses hakkab tööle lastekaitsespetsialist

26. jaanuari istungil võttis Toila Vallavolikogu vastu otsuse selle kohta, et valla struktuuris hakkab olema lastekaitsespetsialisti ametikoht.

Kuulutame veebruaris välja ka konkursi ning otsime sellele kohale kõrgharidusega ning pädevat sotsiaaltöötajat, kel huvi ja indu laste probleemidega tegelda.

Laste kaitsmine ja aitamine käib peamiselt läbi perede nõustamise ja toetamise.

Lastekaitsespetsialisti tööks ongi eeskoste ja hoolduse korraldamine, kodukülastused ning koduse olukorra hindamine ja dokumenteerimine, töö puuetega lastega, perede nõustamineja nende vanemlike oskuste arendamine, samuti ka noorsootöö, lastega seotud projektide koordineerimine ning koostöö lastele ja peredele teenuseid osutavate asutuste ja ühingutega nii vallas kui ka maakonnas.

Reet Hindus

sotsiaalspetsialist


Toila valla lugude neljas raamat on valmis

27. jaanuaril toimus Jüri Eljase koostatud raamatu „Voka ajalugu arhiivides ja mälestustes“ esitlus tegijatele Voka raamatukogus.

Tänaseks on raamat paljudel kodus olemas. Ka esimene tagasiside on käes. Ootame kõigilt, kes leiavad nii trüki- kui faktivigu, nendest teatamist. Kui te aga leiate, et mõni asi on jäänud kirjutamata, siis see ongi see koht, kus tuleb haarata kirjapulk kätte ning mõte, mälestus, tunne kirja panna, kohe. Ning kui tõesti ise ei suuda, siis sellest meile teada anda. Ei ole ju keegi välja kuulutanud, et see raamat jääb ainsaks raamatuks Voka ajaloost. Nii on Jüri Eljas arhiivides tuhnides leidnud uusi materjale eestiaegse majanduselu kohta ning Voka postijaam vajab laiemat uurimist. Rein Tikovt on valmis kirjutama maaparanduse ajaloost, kuid muretseb, et tegevuse esimese 10 aasta kohta ei ole isiklikku kokkupuudet alaga. Oleme saanud kriitikat spordielu vähese kajastamise pärast, nii et ka seda saaks täiendada. Kuidas aga Toila vallas on filmi tehtud, sellest ei saanud ju raamatusse sõnagi. Kodulooraamatutega kipubki nii olema, et kui esimene nn pääsuke on välja antud, tekib paljudel inimestel soov seda täiendada ja omi mälestusi lisada. Nii võibki esimene raamat täiendatud trüki või uued lood uueks raamatuks saada.

Merle Äri

Voka raamatukogu juhataja


Naksitrallid juubeli künnisel

Koostöö on üks Naksitrallide lasteaia põhiväärtusi. Oleme kogenud, et head eestikeelset keelekeskkonda võimaldava lasteaiana oleme hinnatud partner integratsioonialastes projektides. Projektis „Ettevõtlik kool/lasteaed“ osalemine annab koostööjulgust, -kogemusi välispartneritega ja kolleegidega teistest maakonna lasteaedadest. Hiljaaegu lõppenud Gordoni perekoolitus lisas kontakti loomise ja koostöö-alaseid teadmisi laste ja lastevanematega.

Iga lasteasutuse visiitkaardiks on õpetaja oma empaatiavõime, suhtlemis- ja kuulamisoskusega. Kui palju ebakõlasid jääb tulemata-olemata, kui oskad kuulata, märgata. Ja kui palju rõõmu loob koos töötamise oskus!

10. veebruaril võõrustasime Soome haridusasutuste juhte ja pedagooge. Külalised osalesid Naksitrallide talendihommikul. Mänguhommik väärtustab ühtekuuluvustunnet, koostööd, ettevõtlikkust ja vaimset ning emotsionaalset tervist. Traditsiooniliselt on üritus toimunud Sõbrapäeval ja julgete laste etteastumisi on toetanud nii õpetajad kui kodud.

Seegi kord näitasid oskusi mustkunsti – ja rulatrikitajad, balleti - ja showtantsijad, joonistaja, laulusolistid ja luuletuste esitajad. Tänu ettevõtlikele vanematele, kes lapse etteastet luuletuse, tantsu ja pillimänguga ning kostüümidega toetasid! Lasteaiapere ja külalised said erinevate elamuste osaliseks või nagu külalised ütlesid: „emotsionaalse laksu...“. Hiljem oli liigutav kuulda, kuidas „talendid“ särasilmil esinemishirmust või selle ületamisest rääkisid.

28. veebruarist - 4. märtsini on lasteaias avatud näitus, kus on väljas loomekonkursile „Naksitrallid-35“ esitatu ning laste ja töötajate poolt loodu. Meie õpetaja Mai Voore poolt on kokku pandud erinevate aastakäikude poolt õuealale istutatud puude kaardistus ja õpetaja Maret Tammiksaarel valmimas töö „Ülevaade Toila valla lasteaedade ajaloost“. Ootame kõiki huvilisi näitusele.

Üks koostöö- alane mõte on alles tärganud ja sirgumise järgus. Meie töötajatel on isiklikul tasandil häid kontakte erinevate lasteaialendudega. Lasteaial on aastatetagune meeldiv kogemus lasteaiavilistlaste abist ja nende soovist osaleda sünnipäeva-pidustustel. Me näeme lasteaeda kohana, mis aitab säilitada sidet lapsepõlve kodukandi ja inimestega. Mälestusi on häid ja halbu. Näiteks minu vastakates lasteaiamälestustes on lahke arstitädi ja tõrelemise saatel möödunud lõunane puhketund ning sametine lumepallisupp ja jube kalamaksaõli. Õnneks on suurtel muredel aja möödudes kombeks muutuda vaid halenaljakateks juhtumisteks.

Ootame Sind, kallis vilistlane, lasteaiaga taaskohtuma laupäeval, 26. veebruaril kell 13.00, et pidada maha mõttetalgud ja panna alus Voka Lasteaia Naksitrallid vilistlaskogule. Oma huvist või tulemisest anna märku lasteaia e-posti vokalasteaed@hot.ee või kontaktisiku Beriti kaudu. Usume, et juba 2012. aastal tähistame üheskoos vääriliselt juubelit „Alusharidus Vokas – 50“.

Julie Laur

Voka Lasteaed Naksitrallid

Foto: Berit Paun


Selgituseks geoloogilise uuringu loa taotlusele Süsinõmme ja Süsinõmme II uuringuruumis.


Lemminkäinen Eesti AS esitas geoloogilise uuringu loa taotlused Sügisnõmme ja Sügisnõmme II uuringuruumis. Need maad asuvad Toila vallas, Konju külas, Sirgala karjäärist põhjapool, riigimetsa maadel, raudtee läheduses. Kahe uuringuala pindala on kokku 49,3 ha. Uuringu eesmärgiks on kindlaks määrata ehitusliiva olemasolu ja kvaliteet. Uurimise käigus rajatakse uuringu aladele puuraugud sügavusega kuni 12 m. Kuna uuringualad jäävad asustatud aladest kaugele, ei häiri uurimistööd ega edaspidi võimalikud kaevetööd elutegevust Konju külas. Sellest lähtudes on Toila vallavolikogu oma 26.01.2011.a. otsustega nr 54 ja 55 väljastanud Lemminkäinen Eesti AS ile uuringuload.

Hannes Kohtring

maakorraldaja


Suusabuss lossiplatsil

Jaanuarikuu eelviimasel nädalal saime kehalise kasvatuse õpetajalt teada, et taas sõidab meie kooliõuele suusabuss. Meid tabas elav ärevus. 25. jaanuaril märkasimegi koolihoovis Andrus Veerpalu pildiga ägedat suusabussi. Haarasime suusad kaenlasse ja tormasime õue.

Mängude ja võistluste toimumiskohaks oli lumine lossiplats. Esimese mängu, suusapiti, muutis raskeks ilma keppideta liikumine. Teine mäng oli esimese lustakam variant, kus me pidime sõbra päästmiseks tema jalgade vahelt läbi pugema.

Pärast mänge läks lahti ägedaks võistlemiseks. Kõige vahvam võistlustest oli suuskadel kukerpallitamine. Kartsin, et suusad lähevad katki, ent midagi sellist õnneks ei juhtunud.

See oli igavesti vahva päev, millest said osa võtta 1.-5. klassi õpilased. Suusabussi tulek muudab meie kooli talvise spordielu mitmekülgsemaks ja lõbusamaks. Loodame, et ka järgmisel aastal saab meie klass suusabussi tegemistes osaleda.

Kristina Oja

TG 5. klass



Olime koolis hommikuni

Juba kolmandat aastat toimus meil kooliöö ehk öökool. Sel aastal osales 2.-6.klasside kooliööl 34 õpilast. Ei ole kerge tulla reede õhtul kooli, loobuda televiisorist, arvutist ja oma pehmest voodist... Esimest korda tulijad lugesid nädal aega kooliööni jäänud päevi, vanad tegijad enam ei pabistanud.

Õhtu algas uisutamisega. Suur sula oli selleks korraks otsas, jää taastatud ja muusika saatel said keerulised sammud sõprade abiga selgeks. Niisama võidu sai ka uisutada.

Vanasõna ütleb: Kes teeb, see jõuab! Sama kehtis ka meie õpilaste kohta, sest peale parimate magamiskohtade hõivamist suures saalis läks lahti linetantsu õppimiseks. Tantsusamme näitas ette ja õpetas meie endine lapsevanem Tiina Uustal.

Kehakinnituseks pakkusid direktor ja õppealajuhataja otse ahjust tulnud muffineid ja kuuma teed. Oli väga maitsev:

Õhtu jätkus viktoriiniga. Küsimused riigi, tuntud inimeste, Ida-Virumaa ja looduse kohta ei olnud keerulised, õige vastuse äraarvamiseks oli vaja arendada koostööd. Kõige tublim rühm eksis ainult kahe vastusega 20 küsimusest. Võitjatele kuulusid magusad auhinnad.

Mängudest võtsid osa kõik õpilased, joosta ja hüpata sai veel pärast keskööd. Õiglaseks kohtunikuks oli kooli sekretär Triin.

Pidžaamavoor, hambapesu ja pime saal näitasid teed tondijuttudele. Mitte kõik tondid ei ole kurjad ja pahad nagu ööjutust kuulda oli. Siis rääkisid madratsinaabrid oma sõbrajutte kaua, kaua...Enne hommikut jäid kõik magama.

Järgmine kooliöö toimub juba 23.veebruaril ja lõpeb Iseseisvuspäeva hommikul piduliku lipuheiskamise ja ühislaulmisega.

Kohtumiseni!


Toila Gümnaasiumi huvijuht

Maire Aul


Aabitsapidu


Aadam tahab kooli viia

oma sõbra eesel – Iia.

Ai, kui kõva pea on Iial –

karjub vastu ta: “Ei iial”!

Iia, anna julgelt kabi,

sõpradelt saad nõu ja abi!

[Aabitsast]

Nii algas 7. veebruaril 1. klassi aabitsapidu, kus esineti algklassidele. See oli ühtlasi peaproov 19. veebruarile, kus esinetakse lastevanematele.

Ei ole see kool sugugi nii hirmutav, kui esialgu lasteaiast või kodust tulles paistab. Seda arvab kindlalt praegune 1. klass. Ja õppida ongi ju tore!

Kava sai kokku pandud detsembris ja kõik lapsed said selle jõuludeks koju, et oma osa juba harjutada saaks. Osa tekstist, mida tuli kõigil koos lugeda, oli lastel pähe õpitud varasematel õppeveeranditel. Seda vähem teksti oli järelikult vaja pähe saada.

Laulud õpetas lastele selgeks muusikaõpetaja Stella Müsler.

Uuel aastal alustasimegi pisiproovidega, et kogu kava kokku mängida. Iga vaba hetke tuli ära kasutada, sest ega õppematerjali omandamise kõrvalt palju aega naljalt üle ei jää.

Iga laps pidi oma Päka kooli tegelast iseloomustama mingi detailiga (mask, nokk, saba, kõrvad jne). Stivertile oli tädi õmmelnud terve põrsas Pambu kostüümi.

Suured tänud kõikidele vaeva näinud kostümeerijatele.

Esinemispäeval olime kõik ärevil, nii väikesed, kui suured. Õnneks läks meie esimene pidu korda. Kõik 1. klassi aabitsapeol osalenud õpilased olid väga tublid. Meid kiideti. Isegi 5. klassi õpilane Mark Oja leidis, et see oli lahe pidu, kuna kava olevat lahe olnud!

Järgmiste teadmisteni ja pidudeni siis!

Anneli Koppel

1. klassi klassijuhataja




No comments:

Post a Comment